Výzva ke změně

Založil Miroslav, 2026-06-09 11:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Rád bych ten od Drtikola. Můžeš to naskenovat a poslat, kdo má zájem. :) Veřejně asi ne, asi práva...

Pedrito

Ono čuchat listy krásného textu, to je jak vnitřní recitace, kdy mluví ta vůně, jen okvětěná v slovy. A to nejde, jen tak čenichat. Najednou ucítíš drážku, co doposud nebyla vybroušena. Jako když se jehla protočí v upínači, neb je nedbale rozměřená mezi stovkami dalšími.. A nesedne jí pouzdro, v kterém se točí vůči kotouči...

Miroslav

To bude ale bez čuchání  :)

Až budu v Praze a odhodlám se k tomu, tak to třeba zrealizuji.

Pedrito

"K princeznám se nečuchá." ::)

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2026-06-16 12:30
Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-16 10:16Tak třeba ta bhagavadgíta. Jako vesmírná píseň se klidně může brát, třeba i jako to moje tralala. Ale rozhodně nevznikla pro srandu králikům, abysme se nad ní rozplývali. Už jen ten začátek na bitevním poli, to není výstřelek toho, který to sepsal.

Jedná se spíše o alegorii našeho vnitřního "bojiště" a možné postupy, cesty v nás, kterými se může náš vnitřní svět ubírat.
Ano, takové věci se nečtou doslovně.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-16 14:51
CitaceJedná se spíše o alegorii našeho vnitřního "bojiště" a možné postupy, cesty v nás, kterými se může náš vnitřní svět ubírat.

Jj, při četbě jsem to tak nějak bral. Vědomí, coby to bitevní pole.. a ty osobní mentalismy jako ty zvyklosti, podmíněnosti, výčitky, tužby.... coby ty soky oproti duchu.
Mozná soky, ale všeho se dá využít k sebepoznání a takový věci jako zamilovanost, strach a hněv můžou člověka posunout víc než nějaký opakování si manter.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-17 05:12
CitaceJedná se spíše o alegorii našeho vnitřního "bojiště" a možné postupy, cesty v nás, kterými se může náš vnitřní svět ubírat.

Jj, při četbě jsem to tak nějak bral. Vědomí, coby to bitevní pole.. a ty osobní mentalismy jako ty zvyklosti, podmíněnosti, výčitky, tužby.... coby ty soky oproti duchu.
Mozná soky, ale všeho se dá využít k sebepoznání a takový věci jako zamilovanost, strach a hněv můžou člověka posunout víc než nějaký opakování si manter.

Jj. Obecně je, že husina v zádech vyrazí, když člověk vidí něco krásnýho. Jenže raší, i když vidí něco strašnýho, bezpráví, či něčí muka.. Jako síla vzdoru. Empatie...

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-17 06:15
Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-17 05:12

Jj. Obecně je, že husina v zádech vyrazí, když člověk vidí něco krásnýho. Jenže raší, i když vidí něco strašnýho, bezpráví, či něčí muka.. Jako síla vzdoru. Empatie...
Jo je to běžný jev, který mají lidi většinou rádi, proto choděj na konzerty a tak :)

Pedrito

Citace od: Miroslav kdy 2026-06-17 23:07Tak jsem našel Bardo Thedol jako pdf :

http://www.jozefmiko.sk/50-univerzita-identity/knihy/06-tibet/TIBETSKA_KNIHA_MRTVYCH.pdf
Kouknu. Odtud jsou ty Upanišady od Kaduly. Dál jsem nekoukal, až teď. Vypadá na dobrýho chlapíka :)