Řekni to písničkou...

Založil Miroslav, 2026-01-29 16:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-22 22:00No dobrý no, takže jediná věc o levoruké tantře, která v článku zazněla je, že jsou to prasárny a že si levou rukou utírají zadky, to já teda ne, používám na to pravou ruku :D.  No a paní praktikuje o sto šest pravorukou tantru, sama si změnila jméno na nějaký indický ( nebo jí ho dal mistr). Ale jo, je to dobrý na nějaký to očišťování mysli, každá praxe se počítá :).

No, já to od té učitelky studovat nebudu, ale aspoň jsem se dozvěděl, co je levá a pravá ruka tantry :)

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-22 21:26Tak třeba ta kundalini, každej to furt probouzí nebo popisuje probouzení odspodu, ale proč?
Je to tak pro začínajícího hledače popsáno, že Kundalini sídlí na začátku míchy a proudí do tý hlavy a nad, tím středním kanálkem. Ale je to jen jednoduchý obrázek pro základní pochopení. Pro orientaci v těle, v prostoru a čase. Meditací se to vnímání rozšiřuje.

Paradoxy

Co znamená, že se to vnímání rozšiřuje?

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2026-06-22 22:44Jsem spíš praktik než teoretik a znalec písem, tak jsem se zeptal AI

AI mi k té levé ruce odpověděla (mimo jiné)

1. Rozdíl mezi cestou pravé a levé ruky

Tantrické učení (vadžrajána) se tradičně dělí na několik typů učení. Zatímco nižší tantry se často soustředí na rituální čistotu, vizualizaci a práci s mantrami (tantra pravé ruky), nejvyšší tantry (Anuttarajoga tantra) využívají prvků, které mohou být vnějším pozorovatelům nepřehledné a šokující. Používají metody, které přímo konfrontují lidské myšlení s tabu (představa smrti, sexuální energie).

2. Symbolika a transformace emocí
Namísto potlačování negativních emocí nebo touhy, vadžrajána učí, že všechny tyto síly a emoce jsou formou energie. Cílem praktikujícího není se těmto energiím vyhýbat (jako na běžné cestě odříkání), ale využít je jako ,,palivo" na cestě k probuzení. Vše, co běžný život považuje za znečišťující nebo tabuizované, se v rukou pokročilého adepta stává nástrojem k dosažení osvícení.

Praxe té "levé ruky" je ale pro nepřipraveného nebezpečná.
Je to tak trochu jako naslouchání zpěvu Sirén.
Jo, jediný kde se dá hledat je umělá inteligence. Fakt dobrý no. Takže mě zpětně došlo, že nejspíš existujou minulý životy anebo přenos vědomí, aniž by byl guru a musím být stále ve tmě. Jediný, co mám je důvěra v život a kálí, který ze mě doslova vytřásají mylný představy. A taky ty ukazatele na cestě. Fakt bych potřebovala starý texty v češtině. Nějaký praxe sezení v meditaci pro mě nepřipadají v úvahu.

Jak jsi sem dal Pedro ten článek, tak nic proti, ať si žáci přebírají mantry a jantry a já nevím co a v praxi třeba týden nemluví, aby se očišťovali a aby si očišťovali systém, ale tak to já prostě nemám.  Pro mě je to omáčka.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-23 05:26Co znamená, že se to vnímání rozšiřuje?
Znamená to, že člověk v běžném provozu mysli operuje s poznatky, jak to má od mala zažité, v uzavřeném kruhu, jak je naučen přemýšlet, pociťovat... Takže jakákoliv informace se zařadí do tohoto kruhu. A točí se to dál. Meditace tenhle proces "přeruší". A to vnímání poseté vším tím infem, třeba duchovním, způsoby, jak s ním mysl zachází, se od toho uvolní.. Jak v tom hlubokém spánku, jen vědomě.
To není závislé na "sezení", na nějaké poloze těla. Někomu to jde třeba při zpěvu bhadžanů, třeba pro bohyni Kálí...

Miroslav

AI je dobrá, když hledáš nějaké vysvětlení pojmů, nebo literaturu - to se jinak jen v Googlu špatně hledá. AI to přehledně shrne - ty fakta, co jsou dostupné.

Jinak staré texty nejsou v té oblasti levé ruky moc platné, jsou jen v náznacích - jak říká pan Tomáš v Tajných naukách Tibetu "Aby nezasvěcený se nedopátral"
Ty tantry - texty jsou spíše forma předávání tradice od pokročilého k pokročilému - zasvěcenému, to znamená, že je "pod dozorem" člověka, který tím už prošel a který dovede podle konkrétního nastavení jedince posoudit, co by ten "žák" mohl nebo měl v daném období dělat, aby nepropadl svodům ještě chtivého ega.

Na YouTube jsem dal nahrávky z přednášek pana Tomáše v Unitarii, kde to velmi dobře a krásně popisuje, cenné na tom je, že sám tím prošel. Je to takový velmi dobrý úvod a vysvětlení bez nánosů nějakých názorů, teorií a výmyslů.
Je to audio a na tehdejší technické poměry zázrak, že se to nahrálo a dochovalo.

https://www.youtube.com/results?search_query=Eduard+tom%C3%A1%C5%A1+tajne+nauky+tibetu

Pedrito

CitaceAI je dobrá, když hledáš nějaké vysvětlení pojmů, nebo literaturu - to se jinak jen v Googlu špatně hledá. AI to přehledně shrne - ty fakta, co jsou dostupné.

To je jediné, v čem je dobrá, jako vyhledávač (a už je taky do vyhledávačů integrována).
Jakmile jí však poskytne člověk nějaké názory a ptát se, začne mu pochlebovat... :P

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2026-06-23 12:37AI je dobrá, když hledáš nějaké vysvětlení pojmů, nebo literaturu - to se jinak jen v Googlu špatně hledá. AI to přehledně shrne - ty fakta, co jsou dostupné.

Jinak staré texty nejsou v té oblasti levé ruky moc platné, jsou jen v náznacích - jak říká pan Tomáš v Tajných naukách Tibetu "Aby nezasvěcený se nedopátral"
Ty tantry - texty jsou spíše forma předávání tradice od pokročilého k pokročilému - zasvěcenému, to znamená, že je "pod dozorem" člověka, který tím už prošel a který dovede podle konkrétního nastavení jedince posoudit, co by ten "žák" mohl nebo měl v daném období dělat, aby nepropadl svodům ještě chtivého ega.

Na YouTube jsem dal nahrávky z přednášek pana Tomáše v Unitarii, kde to velmi dobře a krásně popisuje, cenné na tom je, že sám tím prošel. Je to takový velmi dobrý úvod a vysvětlení bez nánosů nějakých názorů, teorií a výmyslů.
Je to audio a na tehdejší technické poměry zázrak, že se to nahrálo a dochovalo.

https://www.youtube.com/results?search_query=Eduard+tom%C3%A1%C5%A1+tajne+nauky+tibetu
Ty přednášky už jsem před nějakou dobou poslouchala. Proč by nemohly být platné staré texty, i když jsou v náznacích? Třeba někdo dokáže pochopit.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-23 11:33
Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-23 05:26Co znamená, že se to vnímání rozšiřuje?
Znamená to, že člověk v běžném provozu mysli operuje s poznatky, jak to má od mala zažité, v uzavřeném kruhu, jak je naučen přemýšlet, pociťovat... Takže jakákoliv informace se zařadí do tohoto kruhu. A točí se to dál. Meditace tenhle proces "přeruší". A to vnímání poseté vším tím infem, třeba duchovním, způsoby, jak s ním mysl zachází, se od toho uvolní.. Jak v tom hlubokém spánku, jen vědomě.
To není závislé na "sezení", na nějaké poloze těla. Někomu to jde třeba při zpěvu bhadžanů, třeba pro bohyni Kálí...
No jo aby něco odpadlo, musí to být poznáno, že.

Miroslav

Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-23 13:22Ty přednášky už jsem před nějakou dobou poslouchala. Proč by nemohly být platné staré texty, i když jsou v náznacích? Třeba někdo dokáže pochopit.

Dneska není problém si staré texty najít a pokud nejsou v češtině tak si je nechat automatem přeložit.
Ale podle mé zkušenosti to je pěkný guláš. To, že je něco staré, neznamená, že je to pravdivější. A hlavně pro naši kulturu navíc ještě méně srozumitelné.

Třeba v Zenu jsou ty náznaky označovány jako "koány"

Ta "levá ruka", je více méně ve všech tradicích.
V Zenu je to například tento koán:

"Bůh ohně si jde pro oheň"

Paradoxy

No dobře, možná by bylo vhodné ani ne tak staré, ale bez těch omáček okolo. O to mi jde především.  
Bůh ohně si jde pro oheň. Je to holt cesta, jsme v čase a prostoru, tak co s tím naděláme no :) 

Pedrito

Citacemožná by bylo vhodné ani ne tak staré, ale bez těch omáček okolo.

Vomáčky jsou u všeho. Třeba Védy jsou z větší části chvalozpěvy božstvům. Brahma a Šakti a jejich emanace Trimúrti, atd, atd.. Až k bohům větru, ohně, země, vody, slunce, měsíce, hor a řek...
No a když chci holt vidět dno tálíře, musím omáčku pěkně vyzobat a vylízat. Jako třeba kapustovou polívku ve školní jídelně, nebo rajskou.. tfujtajbl.. Jenže dokud to děcko nesežralo, tak ho nepustili ven. No tak jsem to sněd a běžel to vyzvracet, i srajdy byly. Zpětně je to prča, ale tehdy mi do smíchu rozhodně nebylo.

Miroslav

Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-23 13:55No dobře, možná by bylo vhodné ani ne tak staré, ale bez těch omáček okolo. O to mi jde především. 
Bůh ohně si jde pro oheň. Je to holt cesta, jsme v čase a prostoru, tak co s tím naděláme no :)

Já bych ti doporučil toho mého oblíbeného Trungpu.

Ten byl tak levorukej, že byl nakonec velice kontroverzní pro některé lidi až odpudivý.

To odradilo a odrazuje spoustu duchovňáků, kteří hledají tu správnost, a hlavně tu Nirvánu podle svých představ.

Paradoxy

Jó tak ten bude asi dobrej, upřímnost k sobě je dobrá věc. Třeba já se cítím dost často nadřazeně :D. Ale klidně někomu svý prožívání ráda půjčím. Ať si to ty pozitivistický sluníčkáři zkusej bejt jen chvilku v paradoxu, naštěstí teď už vím, že následuje nějakej vhled jako pochopení. No nepůjčím, oni by se z toho mohli zcvoknout, já mám sama kolikrát namále.

Paradoxy

Jo nirvána, to bude asi to, že se vlastně nic nezmění? No nevím, mě zajímá Anandamayia Ma a to z jednoho důvodu. Úplně mě totiž zarazilo datum jejího úmrtí a datum mýho narození. Jednou to datum na mě vyskočilo a úplné mě přitáhlo. Né nebojte, nemám se za její inkarnaci. Spíš to bude úplně jinak, energie se totiž nikam neztrácí. Snad jediný, co spolu máme společnýho je samovolné něco jako zasvěcení, jenže jí se to stalo zamlada a mě až někdy v 37 nebo 38, jen mi to došlo až zpětně teď. A né nechlubím se, není moc o co stát. Bejvala bych radši asi úplnej naivní nevědomec než tohle, ale né kecám, je to svým zpúsobem krásná cesta sebepoznávání. Uf a je to venku.