Tož jak?

Založil Pedrito, 2025-10-06 19:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Jinak se tu vylíhlo pár dobrých podnětů, tak ve volných chvílích se k nim vrátím :)

Pedrito

CitaceJe to podobné jako s Janou.

Měl jsem teď s Janou rozhovor, v kterém jsme si lecos vyříkali.

Nikdy nemohu souhlasit se způsobem jakým prezentuje na veřejnost už dávno prezentované. Ale musim se s tím smířit... Cesta bytím je dlouhá, a o překvapení na ní není nouze :)

Pedrito

CitacePan Tomáš zveřejňoval jen to, co už bylo veřejné, jen to vysvětlil a přiblížil dnešnímu čtenáři. Také píše, že nauka o dalších věcech hovoří jen v náznacích "aby nezasvěcený se nedopátral" V podstatě popsal jen přípravná cvičení. Ostatní sděloval občas jen úzkému kruhu duchovních přátel v Jílověm, když to zrovna pasovalo na konkétní situaci dotyčného. Paní Tomášová třeba vedla u jedné návštěvnice vzestup hadí síly. To vím z toho, jak se setkaly, a když se vyjevilo o co jde - sebrali se a šli spolu do ústraní.Pan Tomáš zveřejňoval jen to, co už bylo veřejné, jen to vysvětlil a přiblížil dnešnímu čtenáři. Také píše, že nauka o dalších věcech hovoří jen v náznacích "aby nezasvěcený se nedopátral" V podstatě popsal jen přípravná cvičení. Ostatní sděloval občas jen úzkému kruhu duchovních přátel v Jílověm, když to zrovna pasovalo na konkétní situaci dotyčného. Paní Tomášová třeba vedla u jedné návštěvnice vzestup hadí síly. To vím z toho, jak se setkaly, a když se vyjevilo o co jde - sebrali se a šli spolu do ústraní.

Ano, o těhle dějstvích se mluví sporadicky. Ale je to furt ten samý princip nejen jógy. Jen v jiné nauce třebas podán jinak, jinou terminologií. O Kundalini se traduje všechno možné. Na síti z toho nelze sestavit nic směrodatného. A není tomu třeba, neb je s každým narozená. Vnitřní záležitost, nikdy ne v písmech. Jen vlastní prožití... Nelehké o tom psát, páč ten "dotek" je ve všelijak rozvinutých myslích vnímán rozličně... Neb ta síla pracuje zevnitř a ty vrstvy "nad a pod" vědomím postupně ukrajuje. Je to z tohoto hlediska proces individuální. Nemůže to ty nastřádané ismy projet a spálit najednou stejně ve všech. To by člověk nevydržel. Jako dítě nemůže hned po narození chodit a dělat kotrmelce... Nutit jej do toho, pač to přece tělo umí, by ho zabilo.

Pedrito

CitaceŘíká se, že důležitější a náročnější a delší než vzestup hadí síly je pak její sestup jednotlivými úrovněmi bytí ("sestup do sedmi pekel"), jejich pochopení, přijetí, osvobození, porozumění v rámci celku a už v tom není žádné sebe. Poznání. Pro přirovnání - jako v hmotném světě bylo třeba poznání energie jádra.
A to sebou přináší obrovskou moc, které se adept nesmí ani dotknout, velké pokušení pro to, co může být ještě pokušeno.
Známá jsou v tomto smyslu pokušení Krista na poušti nebo Buddhova.
A v tom je to nebezpečí, nejen pro adepta ale i pro druhé, pro celý svět.

To se říká, ale já to neslyšel, než jsem se vyskyt na JZ a spol. A nemohu to potvrdit.
Co je hadí síla? To není nic, co by se dalo nikterak manipulovat. Je jen jeden hlas, na který slyší, čisté přání (modlitba). Něco v duchovnu má možná více verzí, tady ne. Není žádná jiná metoda. To nebezpečí není v ní, je v uzurpující si mysli - pozornosti - čita.
Kdo jí má probuzenou nad rámec latentního stavu, může jako např. Paní Tomášová ji v druhém oslovit... To je velká pomoc. Ale dotyčný musí chápat princip. Jinak to k ničemu nebude, Kundalini se zas stáhne.
A to její působení dolů... Ona se vrací přirozeně. Ona napřed vystoupí pár kanálky (nádí) to stačí k uvolnění mysli. To je začátek. Vrátí se ke každé čakře jí pročistit. A z brahma nádí se rozšiřuje dál. ALE, jen když jí to člověk dovolí. Svoboda mysli je zákon, kam ani Božstva nemohou, nepozváni.

Pedrito

To Miroslave vidíš hádám na Inspiruj, možná tam kouknu zas za nějaký pátek, páč chci zabalit pravítko, jak to funguje "čistě" intelektuálně. Říkám tomu pravostranně (ne v politickém měřítku).
:)

Pedrito

Celuloid krásně hoří. Nejlépe v alobalu :)

Pedrito

Abych trochu popsal záběr, ta dekorativní kytara je starej Artesan, kterej jednou v noci spadl, když jsem pšík.. a má rozštíplej krk...

Pedrito

PS. Co o tom nebezpečí manipulace, tj snahy Gaurí (Kundalini) ovládat, vím, že se tím probudí Rudra (ekadéša rudra). Jo a to je potom mazec "pekelnej"...

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2025-10-08 22:44Co je hadí síla? To není nic, co by se dalo nikterak manipulovat. Je jen jeden hlas, na který slyší, čisté přání (modlitba). Něco v duchovnu má možná více verzí, tady ne. Není žádná jiná metoda. To nebezpečí není v ní, je v uzurpující si mysli - pozornosti - čita.

No právě, pojem či představa "hadí síla" je jedna z pomůcek. Jak si něco objektivizovat, popsat atd.
To je dobré pro začátek, pro cvičení, mapování vnitřních jevů apod.
V různých duchovních tradicích jsou tyhle pomůcky (pojmy apod.) různé. Ale ten vnitřní proces osvobození je nakonec stejný a na nějakých výchozích pojmech a představách nezávislý. 
Ty pomůcky jsou jen takové naznačování, stejně jako slova Mistrů. Nějakým přesným popisem, výkladem, myslí ani matematikou se to nedá uchopit, Jsou to jen pomůcky. Cesta nevede písmy a dokonalými výklady, ale jak říkal Huej Neng opravdovým srdcem.

Pedrito

Tož tak. Prostě nechat to plynout. Ne ji vést, tou pozorností, ale nechat se vést... Ona ví jak "pracovat" s čakrami, s podvědomím.. od toho v nás je :)

Ta spolupráce je v tom, že jí tu pozornost člověk v meditaci věnuje, jak se říká - odevzdá.

Pedrito

Mysl člověka, jak je od dětsví školena, to neví. Její hranice jsou vytyčovány rozumem a citem s vjemy, co přicházejí. A ty udávaj pozornosti směr. Neví hned, že podkladem je čisté vědomí. Na kterém jimi staví své já, které se pokládá za jméno a tvar těla, v němž se to odehrává. To není špatně, je to dannost. A už v tom je daná možnost. Která se v člověku otevírá, neb se ptá, "kdo vlastně jsem?". A tím se nejspíš stává duchovňákem... A co bude u každého dál, to ví asi jen vítr (v dlaních) :-)

To "v dlaních" je odkaz na jednu hudební skupinu, co se už asi rozpadla :)

Pedrito

Hráli v ní mí přátelé, o jednom se traduje, že je inkarnací Kabíra, tak jsme mu říkali. Tablista a francouz. Kde je mu asi konec? :)

Pedrito

Ale zpět ke Kundalini, neb věk pokročil a lidstvo má na kahánku. Není možné to nikomu naroubovat, ale je možné, že se nad tím někdo zastaví, a něco mu to řekne. Třeba jako mě kdysi... A třěbas tak, jak to břinklo moji maličkost, to někoho břinkne taky. K nocím stráveným rozjímáním, a kolikrát jsem pro ně prošvih v procesu důležitých věcí :)

No, a včil musím do procesu :D

Pedrito

Tož zaprvý by si měl člověk objasnit, co je pro něj kreativní a co destruktivní - pozitivní / negativní... To není u všech jedno brdo. Neb někdo rád kapustovou polívku a jinej z ní zvrací. Ale tady je to o myšlení. Tedy rozpoznat, co mi v tom způsobuje tlak. To je možné rozlišit teprv tehdy, když mě to začne hloub zajímat - proč? Otázka hledá odpověď. A když je míněna upřímně, tak neuteče dokud ji neodhalí. Ale jsou jemné vazby, co člověk takto nerozpozná, nerozliší. Proto se mu vrací a on tomu nerozumí. Neboť se ještě nad svou individualitu nepovznes. Je skvělý, hodný, milý, laskavý slovem, sluničko a anděl. ALE... v duši smutní, neb cítí bolesti lidstva. Smutný smutné nemůže rozveselit. Kdo ztratil naději, nemůže ji rozjiskřit v beznadějných. Hledá oheň v sobě, nemůže to vzdát a raděj vypustí duši... Volá a prosí, a nedá pokoj dokud dýchá. A tak to v něm je rozfoukáno a zažehnuto. Aniž by znal cokoliv z mystických věd. A když se o nich dozví, nic se nezmění. Průhledná jména, významy ruku v ruce... To dělá dech matky.

Pedrito

Dech (Brah) Ma (Matka). Brahma.

Brahman"n" - Táta :)

Posílala mi Rosada onehdy něco z nepublikovaných biblických textú, kde byl Bůh oslovován Otče, Matko.