PARADOXY JAK JI NE-CHCETE ZNÁT...

Založil Paradoxy, 2025-04-27 19:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Neznám buddhu neznám Laa
neznám Indru ani Adžni ani Váje
Anapurnu v jejich poztrácených stráních..

Peklo a ráj, mozečka kraj.

Paradoxy

Řekla bych, že právě to poznávání je smyslem života  :) . Všimla jsem si, že většina těch duchovních potřebuje nauku podle toho a toho Mistra a srovnávají a porovnávají a citují.

Takže Pedro mě zachraňovat nemusíš, neoháním se těmahle věcma a když už, tak jen proto abysme se případně líp pochopili :) .

Buddha, Ježíš, ten či onen, přišli k tomu samýmu svýma vlastníma cestama a tak to má přeci být, nejsme kopírky, jsme živí :) .

Ale je fakt, že nejradši mám buddhismus  :) .

Pedrito

Já zachraňuju rád, ne že bych smrděl dokonalostí, to asi díky těm, co říkaj že voněj.
Ona to dlouhá cesta není, viděl jsem to hned, kdy se borci a borkyně šavlovali zněním svých čtených... Je tomu tak do dnes, a to jsou desítky let.

Buddhi je přeloženo rozum, Buddha znamená nad rozumem.

Ale to byl Gautama, nic z toho neznal, ani neznal brahmánských obřadů, nezajímalo ho to. Našel střední cestu. A vše kolem je jako v církvích. Dnešní buddhismus je jen ozvěnou této "romantiky".

Pedrito

Myslím že v tomhle byl machr Minařík, si to vše vyzkoušel. Zkoušel jsem askezi taky, spal na zemi, jedl minimum, meditoval než jsem pad... To mi nikdo nenařizoval, jen já  :D

Paradoxy

Správnej buddhismus je stejně živej jako byl živej Buddha, to se může chvíli studovat stejně jako něco jiného a pak začne ,,praxe,,.

Milionem slov to člověk nepochopí, pochopí se to životem. A pak zjistíš, že ti probuzení mluví každej trochu jinak o tom samým a že každá cesta vede do Říma :).

Jen prostě si to většina lidí překrývá představami, protože nejsou ochotní se podívat do sebe a pochopit, že kopírováním Mistrů a přečtením X knih se jejich vnitřní situace nezmění a že jsou ty různá učení jenom držením se máminy sukně.

Pedrito

Se slovem Buddha si většina vybaví starýho Gautamu...

Většina z buddhismu stojí za belu, ty protokolní věci, co začali žáci nekompromisně držet, to je výsměch střední cestě. Jako chrámové manýry jsou pro smích pohroužení v tichu. A jsou z toho jen boje, z těchto doktrýn. Gautama nic z toho nepraktikoval, byl svůj a bez pravidel, a nebylo ani hezký, že zdrh od rodiny. Asi ho holt srali a už to s nima nemoh vydržet.

Pedrito

Říkám tomu "intim joga" :) to je něco nepřenositelného, neopakovatelného ani v nekonečném množství individualit. Člověk hledá svou "intim jogu" - přirozený spoj nejvnitřnějšího sebe a makrokosmu. V podstatě si utváří vlastní jazyk, vlastní nauku, cestu... Inspirovat se kolemjdoucími - ano, a potěšit je svými postřehy. Ale.. nelze nic z nikoho na sebe převést, tak začínaj duchovní držkopády...

Paradoxy

Buddha vytvořil střední cestu, která je podle mě vhodná pro spoustu lidí. Mám doma Buddhova slova- antologie rozprav z pálijského kánonu. A když se takové věci čtou vnitřně, hodně to člověku pomůže. Stejně tak bible, jen si u toho člověk musí uvědomit, že z části je to upravené tak, aby to ovládalo věřící, jinak je tam spousta moudrých věcí.

Jak to myslíš s tím pohroužením v tichu? Jako že jsou to manýry?

Pedrito

Cokoliv řekne kdokoliv, nemá pro tebe žádný význam, ty to vidíš a třeba to hodnotíš, příjmeš-nepříjmeš. To je tvá svoboda a tvůj pohled. Ale nikdy to nepříjmeš do mrtě, kostí, buněk, z kterých jsi sama tvořena. To, že ani to není až tak tvé, to je vyhlížení zdroje. V to se pohroužit, je odložit vše co máš, znáš - sebe. Jdeš na popravu :)
Střední cestu, linku mezi extrémy Gautama nevytvořil, trochu ji odhalil.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2025-09-14 08:47Cokoliv řekne kdokoliv, nemá pro tebe žádný význam, ty to vidíš a třeba to hodnotíš, příjmeš-nepříjmeš. To je tvá svoboda a tvůj pohled. Ale nikdy to nepříjmeš do mrtě, kostí, buněk, z kterých jsi sama tvořena. To, že ani to není až tak tvé, to je vyhlížení zdroje. V to se pohroužit, je odložit vše co máš, znáš - sebe. Jdeš na popravu :)
Střední cestu, linku mezi extrémy Gautama nevytvořil, trochu ji odhalil.
Špatně jsem to napsala, Buddha střední cestu nevytvořil, ale popsal, jak píšeš a to pro jiné lidi, aby měli možnost mít to jednodušší než on.

Pedrito

Nikdo nikdy jí nevytvořil, ani Mohamed či Ježíš, ani avataři, jako  Krišna a Ráma.. Ty jsi vědomím začátkem i koncem toho všeho. Neptej se, kdo je Brahman. Ohluší tě to.

Paradoxy

Rozumím ti, že to nikdo nevytvořil, ale nejsme tu jen pro srandu králikům :) A pokud se ve vědomí objevila pomoc tápajícím, tak jim přes buddhu bylo pomoženo.

Nemusíme všemu rozumět, ale je jasné, že se děje, co je potřeba aby se dělo.

Pedrito

Koukni se na védskou kosmologii. Je to trochu jiný dějepis. A lidem je to převážně k prdu. Ale ptáš-li se, jak to vše začíná a končí, okoukni to. Ale ne ze z toho zblbneš! Teď a tady je totiž jen nahaté bytí, ani já ani ne já. A jako takové je člověku k prdu, ani muž ani žena... Sice nemyslí, ale světélkuje.. A juch, stařeček vyprávijó příběh o nenasytnó Marušó...

Paradoxy

Třeba se někdy kouknu :)

To nahatý bytí se ale přes nás musí přece nějak projevovat, jak by jinak mohlo žít? :) Nechtěla bych bejt samojediná bez druhého. 

Takže neberu ani jednotu ani dvojnost, ale to třetí ok? :)

Pedrito

Nahatý bytí je miminko.

Dcerka se rodila tak, že jsem si to zaplatil, ten porod. Ale hrůza! V ten čas snad rodila celá Jihlava, provizorně vznikaly místa, kde mamky rodily. Byl jsem z toho úplně v prdeli... Seděl jsem tam na schodech s pár stejně postiženýma, páč z čekárny nás vyhnali, neb tam vzniklo rodiště... Já to neviděl, jak miminko moje přišlo na svět, byl jsem zoufalý, ale najednou mě tam bludištěm těch závěsů sestra zavolala a vedla. Kolena se mi podlamovala... A tu to vidím, něco neuvěřitelného... Bohyně u prsou ženy, kterou jsem moc miloval. Úplně černý oči, úplně čistý... Dnes je jí dvacet a je to kočka :)