PARADOXY JAK JI NE-CHCETE ZNÁT...

Založil Paradoxy, 2025-04-27 19:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 6 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Miroslav kdy 2026-03-20 20:40
Citace od: Paradoxy kdy 2026-03-20 19:46To jo no. Dneska jsem měla v práci takovej frmol, že jsem odpo odvezla malou k tátovi a na všechno ohledné uklízení doma a tak jsem se vykašlala, však se to nezblázní, zítra je taky den. Vrtá mi hlavou jedna ,,duchovní učitelka,, na kterou mám z jistých důvodů hlubokou averzi. Furt přemejšlím, čím to je, že dokáže zblbnout lidi, aby jí věřili.

Jmenuje se Iva Adamcová.

Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.
Ona ani tak nikoho nezblbne, ale lidé podobně nastavení to rádi poslouchají a jsou na to chytlaví. To je to zabývání se duchovností. Fantazírování se meze nekladou. To je jako ta Šilhová, Peková, Chaun, dimenze, vibrace a spousta dalších variant téhož. Tuhle slunečnici jsem neznal, poslechl jsem si to a je to všechno na stejné brdo.
 :)

No já proti zabývání se něčím nic nemám, pokud je to tedy ve smyslu věnování se. Třeba pájení tranzistoru...
A proti vibraci jako vlně, třeba ve VKV a jinde, třeba v hudbě, taky nevím co bych měl.
V tom new age je ale vše vybájený do nebes. A intelektualizmus kat selského rozumu... A tak slova obyčejných významů získávají fantasmagorický nádech.

Miroslav

Ona tahle ezoterika, zabývání se duchovností, povznášení se a okrašlování se na krásných slovech a pocitech atd. co je teď v módě, zejména u žen to nemá s duchovní cestou nic společného.

V jednom časopise jsem četl rozhovor s panem Tomášem. Reportér se ho ptal:
Co říkáte tomu, že na Vaše přednášky chodí hlavně ženy. Na jednoho muže v obecenstvu připadá asi deset žen?"
Pan Tomáš mu odpověděl: "On ten jeden muž často vydá za víc než těch deset žen".

Paradoxy

Je zajímavý, jak zmiňuješ ty muže a ženy. Přijde mi, že to může být i tím, že u Tomášových mi ten poměr přišel takový, že Míla nesla víc toho mužského polu a Eduard toho ženského, ale to je jenom můj pocit. 

Je asi fakt, že mezi duchovními učiteli nebo osvícenými byli v historii spíš muži. 

Paradoxy

Taky jsem si kdysi myslela, že duchovnost= krásný pocity a dobro a blablabla, naštěstí mi život svou milostí nakopával prdel, abych pochopila, že k tomu mám přistupovat jinak.

Miroslav

Opravdová, absolutní duchovnost je vzácná, u žen mnohem vzácnější, ale o to cennější  :)

Paradoxy

No je to asi tím, že takové to rozlišování a rozumnost je daná spíš mužskému polu v člověku, ženy mají spíš ten cit. Je fajn najít to v sobě obojí.

Pedrito

No, možná tantra je tu proto, aby to vidění, že muž v tom má navrch, vzalo za svý. Ale jak je to obecně rozběhnuté, tak to holt v současnu je.

Miroslav

Citace od: Paradoxy kdy 2026-03-21 12:36No je to asi tím, že takové to rozlišování a rozumnost je daná spíš mužskému polu v člověku, ženy mají spíš ten cit. Je fajn najít to v sobě obojí.
Přesně tak. Není jedno vyšší nebo nižší než druhé.
Ženy mají silnější vazbu k životu v těle, dětem, takže je v rámci té ezoteriky přitahuje co je dobré pro život, zdraví, rozvoj, energie kamenů, věštění, léčitelství apod.
Muže zase více zajímá fotbal, hospoda a podobně a tu ezoteriku moc nemusí.

Duchovní cesta probíhá spíše školou života, která nutí člověka učit se neulpívat, psychologicky dospívat, vymaňovat se z psychologických potřeb - být milován/a, mít pravdu, nějak před druhými vypadat, atd.
To člověka nenaučí nějaké teorie nebo texty, to se naučí člověk životem. Některé duše už jsou v tom svobodnější už když se tu narodí, jiné toho mají ještě hodně před sebou.
Důležité je si nic nenalhávat, neulétávat k nějakým nadějím, očekáváním atd. Opravdový přístup k životu a ten nás povede.
Huej Neng říkal ve své sútře

"Cesta vede opravdovým srdcem"

Paradoxy

Cesta vede opravdovým srdcem, to je moc hezké. Ano být tím životem veden.

Paradoxy

Teď když se nad tím tak zamýšlím, tak potřebu být milována mám. Ale na druhou stranu vím, že jsem to doteď nějak nepoznala- to být milována, myslím od mužů a taky jsem přežila. :) 

Pedrito

To by asi lidský rod vymřel po přeslici, kdyby náhodou ne po meči.. memít nikdo touhu (byla by mrtvá) milovat a být milován...

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2026-03-21 18:59To by asi lidský rod vymřel po přeslici, kdyby náhodou ne po meči.. memít nikdo touhu (byla by mrtvá) milovat a být milován...
To že nemám potřebu (psychologickou) neznamená že nemiluji ani že nejsem milován.
Ale je to skutečnější, svobodnější, pravdivější a krásnější.

Není to jako chůze v bahně, kam šlápnu, tam uvíznu a těžko se mi ta noha pak zvedá.

Pedrito

CitaceTo že nemám potřebu (psychologickou) neznamená že nemiluji ani že nejsem milován.

Není to jako chůze v bahně, kam šlápnu, tam uvíznu a těžko se mi ta noha pak zvedá.

Jasný, ono jde asi o to, že z té přirozenosti života si lidi lecos vyzdvihnou do popředí a jiné zas upozadí, někdo to, jinej ono.. Něco se začne zbožňovat tam, něco onde, a něco je zavrženo.. A pak jsou z toho v mysli ty tiky (já potřebuji, já odmítám), páč přirozené se stalo psychologickým...

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2026-03-21 19:41
Citace od: Pedrito kdy 2026-03-21 18:59To by asi lidský rod vymřel po přeslici, kdyby náhodou ne po meči.. memít nikdo touhu (byla by mrtvá) milovat a být milován...
To že nemám potřebu (psychologickou) neznamená že nemiluji ani že nejsem milován.

Já tomuhle říkám, že se sejdou lidé s dobrou vůlí a otevřenou myslí. Nemám to tak v partnerství, ale v práci s kolegy. Jsme schopni my tři společně vyřešit každej problém. A taky si ze sebe dost často děláme vzájemně srandu, ale ne takovou tu rýpací, stále je tam vzájemný respekt.

Miroslav

Ona když se ta rozptýlená bytostná touha postupně vytáhne z těch všech toužiček a chtění, nadějí, očekávání, budování si, tak se neztratí ale sjednotí v jednu jedinou.
Nestaneme se mrtvými, bez touhy, ale naopak čistým plamenem života, jehož jedním z projevů je síla touhy.

Trungpa říkal - "Zklamání je nejlepší vůz"
To je ta škola života, která nás postupně sjednocuje a vytahuje z toho rozptýlení bytosti, rozptýlení touhy...

Šalamoun: "Marnost nad marnost, všechno je marnost a trápení ducha"

a pak zbyde jen to jedno sjednocené, vytažené ze všeho toho ulpívání, rozptýlení atd.
Ramakrišna říkal, že sádhak musí toužit po pravdě tak, jako topící se touží po vzduchu.

a také říkal:"Při probuzení jsou všechny svaté knihy (=koncepty) potřebné asi jako džber vody v době povodně"

Tohle všechno nás naučí - nás změní, připraví život, když už jsme otlučeni životem a sjednoceni tak, že převažuje touha po tom jak to je, proč to je a jaký to má smysl a nepřevažuje-li už jestli mám pravdu, jestli jsem blažená, jak před druhými vypadám, jestli jsem správný/správná podle nějakých not, jestli mne má někdo rád atd. atd.
Čím jsme sjednocenější, tím tohle probíhá rychleji, až to začneme přímo vidět - osud cítíme skoro jako bytost která nás vede a přetváří a reaguje skoro okamžitě na naše přešlapy, ulpění - vývojová karma tomu říkal pan Tomáš.