Ezoterika

Založil Miroslav, 2026-03-25 10:47

Předchozí téma - Další téma

Marioneta a 1 Host prohlíží toto téma.

Miroslav

Paradoxy

Hele tohle je těžký, s různýma kurzama včetně ezo se roztrhl pytel, kdysi za mlada bych to možná taky žrala- nějaký to učení vidění aury nebo tak něco ( naštěstí osud mi to nedopřál)...ale většina z toho je o tom, jak vidí svět ten lektor a své vidění předává dál jako pravdu. Málokterý kurz má nějakou hodnotu.

Je vidět, že se jako lidi máme teď dobře, protože kdyby byla nouze, nebyl by o takové věci zájem
Je poptávka, je i nabídka.

Všude na mě vyskakuje, že se léčí různá tramata z dětství nebo se hojí rodové linie a já nevím co všechno, ale přijde mi, že je to o odkládání současného problému, který člověk momentálné má, ale než aby hledal u sebe, vymlouvá se na minulost. Paní v článku si na to po zkušenostech přišla sama, tak snad jsou takový věci aspoň k něčemu dobrý.

Pedrito

Ezoterika je prostě moderně (civilizačně, současně) pojaté duchovno. Ale ono je furt o návratu k prvotnímu vjemu (bytí). Toho prosvětleného žádná písma nerozmělní. Což se ale děje, neb se většině ztratí. Pak je hledán ve slovech. A jak napsal Džibrán, "když duše žízní, hledá ukojení i v temných slujích."..

Pedrito

To taky je vsuvka té ezoteriky ala new age, vnímat tantru sexualisticky. Samá voda :)

Pedrito

Vyloup se mi pro tu ezoteriku lepší název - žůžoterika. :smiley_whistle:

Miroslav

No napadají mne samá kritická slova a nechci být negativní. Pro hodně lidí je ta dnešní ezoterika, kurzy, terapie atd. něco jako součást zkrášlovacích a zlepšovacích procedur z nedostatku skutečných reálných problémů.  A nejlepší je na tom, že dotyčné se  to všechno ještě víc zamotalo a zacyklilo a teď sama dělá terapeutku.
Četl jsem článek, kde si jeden manžel ztěžoval psychokoučovi, že chce odejít od rodiny, protože mají tři děti, všechno táhne v podstatě sám, finančně, pracovně, přichází z práce v sedm a vaří večeři pro celou rodinu, manželka přichází v pět a dívá se na televizi a stále mu něco vyčítá, jak je všechno špatně, že mají málo peněz atd. a že se manželka teď dala na tu ezoteriku.

Krishnamurti říkával: "Co bychom byli bez našich problémů"

To mi hodně utkvělo jak lidé, když nemají dost reálných problémů, začnou trpět psychologickými problémy - "A co já" začnou myslet na sebe, "Já za to stojím" atd, atd. a ta ezoterika a docházení na terapie se k tomu krásně hodí. A čím je to dražší, tím více to "funguje" (pro ten pocit, že na sobě nešetřím).
Ale karmicky a duchovně - což spolu úzce souvisí je to cesta do ještě většího zmatení a samsarického kolotoče.

Pedrito

Jo. A pro tu neoadvaitu se spíš hodí: mentaldvaita

Miroslav

Na vp se trochu rozvinula diskuze o šišince.
Tady je odkaz: http://vp.inspiruj.cz/viewtopic.php?f=2&t=1057

Pedrito

Boha co to je zas?

Pedrito

Jó šišinka..

IMG_1721.jpeg

Jarka

Miroslav

Funguje to také na zvířata? třeba na veverky?

Paradoxy

Dobrá ukolébavka :).

Miroslav

Deaktivace šišinky a třetího oka

Miroslav

Aktivace vnitřního Hromburáce