Řekni to písničkou...

Založil Miroslav, 2026-01-29 16:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

No a jak se to potom mám dozvědět, v čem pokulhávám a blbě rozlišuju? Třeba se mi tuze nechce vstávat do práce. Nechce se mi poslouchat keci politiků a neodvaiťanů. Oj, toho by se našlo... Ale je to tu, sakum prdum.

Paradoxy

Jó to je v pohodě a já fakt zapomněla, co jsem ti to chtěla. Co hrozivá božstva, jak ti to šlo? :)

Pedrito

Jo tohle.. To je dost komplexní. Není jen Kálí. Je Mahamája - Adi Šakti. A když je někomu zle, je pro něj Kálí. Když dobře, je pro něj Lakšmí. A když má tvůrčí střevo, tak Sarasvátí... A to jsou ty hlavní. Dalších je tisíce, dle těch našich pocitů. Jemně rozškálovaných, od destrukce až po kreativitu. Nemá smysl dát na jednu z nich, vede jen ke své kvalitě. Třeba Anapurna, bohyně jídla...

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-21 19:45Jo tohle.. To je dost komplexní. Není jen Kálí. Je Mahamája - Adi Šakti. A když je někomu zle, je pro něj Kálí. Když dobře, je pro něj Lakšmí. A když má tvůrčí střevo, tak Sarasvátí... A to jsou ty hlavní. Dalších je tisíce, dle těch našich pocitů. Jemně rozškálovaných, od destrukce až po kreativitu. Nemá smysl dát na jednu z nich, vede jen ke své kvalitě. Třeba Anapurna, bohyně jídla...
Aha, a co třeba mahakaali? :)

Pedrito

Mahakálí je jednou ze tří zárodečných energií brahma. Druhou je Mahalakšmí a třetí Mahasarasvatí. Dnes, dle védské kosmologie, máme Kalijugu, proto je z nich Šrí Kálí asi nejoblíbenější.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-21 20:12Mahakálí je jednou ze tří zárodečných energií brahma. Druhou je Mahalakšmí a třetí Mahasarasvatí. Dnes, dle védské kosmologie, máme Kalijugu, proto je z nich Šrí Kálí asi nejoblíbenější.
To se dá někde vyčíst?

Pedrito

Dá, v Puránách a Védách. Rozhodně ne v neoadvaitistických formulacích Upanišád.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-21 20:29Dá, v Puránách a Védách. Rozhodně ne v neoadvaitistických formulacích Upanišád.
Je dobře, že takové staré texty byly platné tehdy a jsou platné i teď, a víš proč? :)

Pedrito

A jaké texty jsou platné dnes? :)

Paradoxy

Všechny, které dokola potvrzují lidskou zkušenost s vlastní psychikou. Jung to nazval moderněji individuace. Ale k čemu to všechno je, když to člověk neprožije na vlastní kůži? K čemu je vizualizace nějakých božstev, nebo opakování si nějakých oblbovaček?

Pedrito

Tehdy nebyli lidi ještě zmagoření mediálním duchovnem a politikou. Vnímali čistě. A pokud dnes někdo vyzdvihuje Mahakáli, ok. Je to velká síla. Ale kde je zbytek? Ten jogínskej obrázek nádí má tři kanálky energie, ne jen jeden...

Pedrito

Třeba to někdo
Citace od: Paradoxy kdy 2026-06-21 20:48Všechny, které dokola potvrzují lidskou zkušenost s vlastní psychikou. Jung to nazval moderněji individuace. Ale k čemu to všechno je, když to člověk neprožije na vlastní kůži? K čemu je vizualizace nějakých božstev, nebo opakování si nějakých oblbovaček?
Třeba to někdo na vlastní kůži cítí.

Paradoxy

Jak by se dal takovej človék poznat? :)

Pedrito

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2026-06-21 20:55Tehdy nebyli lidi ještě zmagoření mediálním duchovnem a politikou. Vnímali čistě. A pokud dnes někdo vyzdvihuje Mahakáli, ok. Je to velká síla. Ale kde je zbytek? Ten jogínskej obrázek nádí má tři kanálky energie, ne jen jeden...
Myslím, že mahakali chápeš špatně. Lidi byli stejní tenkrát jako teď.