Vědění atp

Založil Pedrito, 2025-12-11 09:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

To znám v trošku jiném pojetí s těmi jedenácti rudrami. On Šrí Rudra patří k "destruktivním" božstvům. A tyhle jeho šakti, jak jsem to slyšel kdysi, jsou v nás ničivé vůči těm "potemnělostem". Se smysly jsem to spojené neslyšel. :)

No, ono lítát z leva doprava (cit, rozum..) to je hned, ale tak ten duchovňák si toho všimne většinou, v tý sebereflexi, a nechá utišit, jaksi introspektivně...

Salmo1cz

Všechno jsou to sluhové skutečnosti a na nás záleží jakýma očima se díváme.

Salmo1cz

Štědrý večer máme odbyto.
Přijela opice z Prahy, sežrala řízky a salát a šla spát.
Jsme prostě volnomyšlenkáři, no stress. ;D

Pedrito

Citace od: Salmo1cz kdy 2025-12-24 14:22Všechno jsou to sluhové skutečnosti a na nás záleží jakýma očima se díváme.

Každé vědění je o souboru myšlelek v nějakém logickém celku. A zároveň o odstupu k tomu. Uvědomění kontrastu bytí s myšlenkou a bez... Nejde o formy, neboť i tělo je z nich sestaveno, to je danost jemných energií plynoucích přirozeně z Átmá. I to, jakýma očima to bytost vnímá. Jakými ideami to definuje...

Je to jak obrazy v galerii, krásné, patlanice, kýče... Jen ten odstup (odpoutanost) ti říká, nic z toho není mým majetkem.

Pedrito

Citace od: Salmo1cz kdy 2025-12-24 14:24Štědrý večer máme odbyto.
Přijela opice z Prahy, sežrala řízky a salát a šla spát.
Jsme prostě volnomyšlenkáři, no stress. ;D

Ne nadarmo jeden řek, "buďte jako děti.." :D

Pedrito

Jak to asi myslel? :smiley_chinrub:

Paradoxy

1V tu dobu přišli učedníci za Ježíšem s otázkou: ,,Kdo je v nebeském království největší?"
2Ježíš k sobě zavolal malé dítě a postavil je doprostřed 3se slovy: ,,Amen, říkám vám, pokud se neobrátíte a nebudete jako děti, vůbec do nebeského království nepřijdete. 4Kdokoli se poníží a bude jako toto dítě, ten je v nebeském království největší. 5Kdokoli by takové dítě přijal v mém jménu, přijímá mě.
6Kdokoli by ale svedl jednoho z těchto maličkých, kteří ve mne věří, bylo by pro něj lepší, kdyby mu na krk pověsili veliký mlýnský kámen a utopili ho v mořské hlubině.

Paradoxy

Asi bude víc úrovní pochopení podle jednotlivých lidí.

Asi by bylo nejlepší, kdyby se každý za sebe vrátil do okamžiků dětství.
Pro mě je to upřímnost a takové to, že malé dítě se nevyčleňuje z jednoty života.

Paradoxy

On ježíš téch podobenství řekl víc a vždycky na konkrétní téma. Tohle je o takovém tom ztišení se.

Pedrito

Mě to příjde, že malé děti ještě příliš nelpí na svém egu. Potvůrky to jsou, a umí si dupnout. Ale záhy to pustí z hlavy, a jsou jak beránci :)

Salmo1cz

22 Ježíš viděl malé děti, které pijí mléko. Řekl svým učedníkům: Ty děti, co pijí mléko, se podobají těm, kteří vcházejí do království. Řekli mu: Vejdeme, když jsme dětmi, do království? Ježíš jim řekl: Když z dvou uděláte jedno a vnitřní připodobníte vnějšímu a vnější vnitřnímu a to, co je nahoře, uděláte jako to, co je dole, a když to, co je mužské, a to, co je ženské, učiníte jedním jediným, aby mužskost nebyla mužskostí a ženskost ženskostí, když své oči budete mít na místě svých očí a ruce na místě rukou, nohy na místě nohou, obraz místo obrazu – pak vejdete do království. (Mk 10,13-16; Ef 2,14-16)

To je asi řekněme nejsrozumitelněji jako logie.
V Matoušovi se ten význam stěhuje úplně někam jinam.

Salmo1cz

Tedy jedná se o kultivaci ega, které je u dětí které pijí mléko podobno duchu.

Salmo1cz

Duch a ego je to co rozděluje člověka.Tedy svobodný duch je bez svažujícího ega.

48 Ježíš řekl: Když dva spolu uzavřou mír v jednom domě, pak mohou říci hoře: ,,Pohni se", a ona se pohne. (Mk 11,23; Mt 18,19; Mt 21,21)

Paradoxy

Je to vlastně o tom, že se bílá zase stane bílou a černá černou. Kdy začneme žít co nejupříměji to jde.

Je to podobné buddhovu: správné myšlení, správná řeč a správné konání. Vlastně se svolí k tomu co je.

Paradoxy

Citace od: Salmo1cz kdy 2025-12-29 13:09Duch a ego je to co rozděluje člověka.Tedy svobodný duch je bez svažujícího ega.

48 Ježíš řekl: Když dva spolu uzavřou mír v jednom domě, pak mohou říci hoře: ,,Pohni se", a ona se pohne. (Mk 11,23; Mt 18,19; Mt 21,21)
Ano :)