Misska pro Miroslava..

Založil durodara, 2025-05-15 00:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Evulína

Citace od: Miroslav kdy 2025-06-29 10:37
Citace od: Evulína kdy 2025-06-29 09:29A díky, že ses trochu rozepsal.

Mě nejvíce je asi blízká Moudrost. Než Pravda..., i když mi to přijde možná na stejno :-)

Moudrost a Pravda se doplňují. Akorát že moudrost je taková klidná, pravda toková bojovná.
Pravda je meč, moudrost je pochva ve které pravda odpočívá.

Já jsem pravdu nenašel ale nacházím. Proto nemám rád pojmy osvícený, probuzený a podobně, protože to poznávání, probouzení nikdy nekončí. A to je na tom to nejkrásnější.
Od osvobození k osvobození...
To je zajímavé, jak vnímáš Pravdu a moudrost.

Já vnímám Moudrost právě živější, protože je spojená s žitím, s lidskostí.... Pravdu vnímám jako nějakou konstantu, spíše neživou... danou.

Miroslav

Pravda není něco, nějaký zákon, pojmy atd. Je  Nic - ničí iuze a nic po nich nezbývá, jen energie pozornosti, která jimi byla vázána a rozptylována a ta se vrací do zdroje - pozornost se sjednocuje a sílí. Jako kouzelný meč, který čím více se používá, tím je ostřejší.
Bůh ohně si jde pro oheň.

Evulína

Víš, co jsem ještě nepobrala? Jak Eduard doporučoval zaměřit pozornost na pozornost. Nevím, o čem to je. Mohl bys napsat, přiblížit, o čem to je?

Miroslav

Citace od: Evulína kdy 2025-06-29 18:55Víš, co jsem ještě nepobrala? Jak Eduard doporučoval zaměřit pozornost na pozornost. Nevím, o čem to je. Mohl bys napsat, přiblížit, o čem to je?

Také tomu říkal hledání posledního pozorovatele.
Něco to, co myslíme nebo cítíme atd. pozoruje, je si toho vědomo. To je ta pozornost. a když začneš hledat - uvědomovat si kdo nebo co to pozoruje - obrátí se pozornost, běžně zaměřená na něco, sama na sebe.

Není to vůbec jednoduché, ale ta snaha, zaměření, pokusy jsou dobré a časem to vede k úplnému odvrácení pozornosti od všeho a uvědomění se v té pozornosti - jasksi se člověk (to co z něj zbývá), těžiště, dostane za mysl.
A to je to první odpočinutí na cestě, vymanění se z motanic mysli.

Pan Tomáš v Joze velikého symbolu k tomuto bodu na duchovní cestě napsal:
"Ano, podařilo se mu dostat se na chvíli do klidu, odkud jedině možno pozorovat i pochopit pohyb. To je ten Archimédův pevný bod – klid mysli. Je to ostatně velmi příjemný a odpoutaný stav, který bývá často provázen silným pocitem blaženosti. To ovšem zase často svádí k domněnce, že už jsme se stali kdoví jak pokročilí. Na to ale pozor! Pokrok tu je, ale zdaleka ne ještě konečný. JVS nazývá ¨tento stav ,,prvním místem odpočinku". On totiž skutečně přináší s sebou příjemný pocit odpočinku, který však může být méně informovaným žákem změněn snadno za konečný stav vnitřního osvobození. Žák se totiž dostal z trvalého mentálního neklidu do stavu relativního klidu a rozdíl obou zkušeností je pro necvičenou mysl příliš veliký.
JVS říká o této věci výslovně:
,,Jogin pozoruje duchovně nerušen nekonečný proud myšlenek jakoby klidně seděl na břehu řeky a pohlížel na kolem se valící vodu".
Je to významná duchovní zkušenost, po níž – jak již řečeno – brzy následuje další. Bývá zprvu krátká, ale přesto stačí k tomu, aby žák pochopil, jak myšlenky vznikají a jak zanikají a aby si uvědomil, že každá jednotlivá myšlenka má jen dočasné trvání. Aby pochopil nejen intelektem, ale i praktickým zážitkem, že on sám, který právě sleduje a zažívá svůj vlastní mentální proces, je něčím jiným než tělem nebo myšlenkami, které pozoruje, A právě toto je nesmírně významný moment na duchovní cestě otevírající bránu Poznání."

Miroslav

Kdepak je pan profesor??
...
Je ho plný kompresor...

A kam se nám pro změnu ztratil Dorka?

Evulína

Miroslave, jak se dostala zkumavka s jedem k Robinovi? Jak to dopadlo s tou dívkou?

Miroslav

Citace od: Evulína kdy 2025-07-10 14:22Miroslave, jak se dostala zkumavka s jedem k Robinovi? Jak to dopadlo s tou dívkou?
On totiž Robin s tou dívkou začal chodit po mně.To jsem nevěděl. A probírali spolu Bardothedol - cesta osvobození naslocháním ve stavu barda. A nejspíš ona vymyslela, že se zabije a Robin ji bude bardem provádět. A tak si sehnale ten jed. A když ho Robinovi přinesla, tak ten se jí zeptal od koho ho má, vzal jí ho a žádná sebevražda nebyla.
Pak se spolu rozešli a ona ho pak na policii obvinila, že ji znásilnil, ale ukázalo se, že si to zcela vymyslela.

Pak po letech se mi ozvala, byla u Jehovistů a snažila se mne k nim zlanařit. Co s ní bylo dál už nevím.

Pedrito

Miroslav

Duchovní atmosféra ve společnosti se změnila...

V období Drtikola, Tomášových, Krishnamurtiho, Trungpy - se otevírala západu východní duchovnost a spojovala se se západní kulturní tradicí a společenskou atmosférou (Hippies, lidská práva, atd.)

To bohatě splnilo svůj účel, dnes hlavně díky internetu je každému přístupná psaná a přednášená původní dochovaná duchovní moudrost ve všech podobách.
Dnes se bohužel nově objevují hlavně "mistři" kteří recyklují duchovní tety, co již bylo všechno řečeno - v lepším případě. V horším případě produkují různé kočkopsy jako třeba Jana - bez nejmenší vlastní duchovní zkušenosti. Jako zkušenost považují svoje vžívání se do chybně pochopeného přečteného.
To už je, jak by řekl Ježíš, braní božího jména nadarmo. Přímo trestuhodná dezinterpretace inspirovaných slov Mistrů. To jsou nejspíš ti falešní proroci, co se mají objevit před blížícím se konci světa.

Takže dnes už nelze pokračovat ve výkladu nauky stejně jako dřív. Dnes živá voda je ředěna spoustou více či méně mrtvé vody, která se jeví neznalým, nezkušeným jako jednodušší, ryhlejší a snadná k následování. A tak původní, pravá duchovnost, která vede k Poznání, osvobození se ztrácí ve valící se zaplavě "mrtvé" vody, která se stala duchovňáckou módou, potravou pro duchovní ego, pýchu atd.

A jak tedy dnes dál? Dnes v době internetu a falečných proroků?
Co myslíte?

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2025-07-27 22:32Duchovní atmosféra ve společnosti se změnila...

V období Drtikola, Tomášových, Krishnamurtiho, Trungpy - se otevírala západu východní duchovnost a spojovala se se západní kulturní tradicí a společenskou atmosférou (Hippies, lidská práva, atd.)

To bohatě splnilo svůj účel, dnes hlavně díky internetu je každému přístupná psaná a přednášená původní dochovaná duchovní moudrost ve všech podobách.
Dnes se bohužel nově objevují hlavně "mistři" kteří recyklují duchovní tety, co již bylo všechno řečeno - v lepším případě. V horším případě produkují různé kočkopsy jako třeba Jana - bez nejmenší vlastní duchovní zkušenosti. Jako zkušenost považují svoje vžívání se do chybně pochopeného přečteného.
To už je, jak by řekl Ježíš, braní božího jména nadarmo. Přímo trestuhodná dezinterpretace inspirovaných slov Mistrů. To jsou nejspíš ti falešní proroci, co se mají objevit před blížícím se konci světa.

Takže dnes už nelze pokračovat ve výkladu nauky stejně jako dřív. Dnes živá voda je ředěna spoustou více či méně mrtvé vody, která se jeví neznalým, nezkušeným jako jednodušší, ryhlejší a snadná k následování. A tak původní, pravá duchovnost, která vede k Poznání, osvobození se ztrácí ve valící se zaplavě "mrtvé" vody, která se stala duchovňáckou módou, potravou pro duchovní ego, pýchu atd.

Co myslíte?
Nadhodils zajímavé téma a pro mě dost těžké. Je spousta učitelů a spousta cest v dnešní době. Jenže ti učitelé si myslí, že už to ,,mají,, a tak učí nesmysly. A jejich žáci nerozlišují zkoumáním, jak by to mohlo být. Já osobně spoustu věcí nevím, ale všímám si věcí okolo těch učitelů, třeba jestli nemluví podle toho jak se jim to zrovna hodí, jestli souhlasí činy se slovy a tak podobně. Živá pravda se přeci má žít...

Mám tchyni, která má za učitelku Ivanku Adamcovou. Kdysi mi ji taky doporučila. Já jsem nejdřív reagovala wow efektem, ale postupně jsem si začala všímat rozporu a je to pro mě manipulativní člověk. Bohužel kvůli tomu už s tchýní nemám vnitřně tak hezký vztah jako dřív, i když se snažím. Jak narazí na taková témata, tak radši mlčím nebo odvedu pozornost jinam. Naposledy, když za námi přijela, tak začala mluvit o tom, jak byli někde na dovolené na nějakém poutním místě a pronesla něco ve stylu, že ty lidi jak se tam modlili, že jsou vlastně duchovně mimo, prostě se nad ně povyšovala. No radši jsem nereagovala a v duchu si jen tak poznamenala, kde se v ní bere taková pýcha. Přijde mi upřímější modlit se než se povyšovat jakože já vím všechno, natož když to nemám zkušeností ověřené. No ale je to její cesta, tak co, zbytečné nebudu přilévat olej do ohně.

Takže za mě dnes dál jedině tak, že je třeba zkoumat, zkoušet, nedělat předčasné závěry a i když to zní nelogicky tak ani nedat na takové to, že se mnou něco rezonuje, leda že by to byl jasný vnitřní pocit ,,já vím,, bez rozmýšlení.

Paradoxy

Ono je to asi i dané tím, že lidi dají víc na informace než zkoumání a námahu. Na netu najdeš všechno. A pak záleží na tom, jak se k tomu člověk postaví, proto já osobně radši víc mlčím a když už o tom píšu, tak jen o své zkušenosti. I na ty různé učitele taky radši víc mlčím než mluvím, protože k čemu by bylo někomu říkat, že si něco představuje jinak než já, zbytečně se s ním pustím do křížku a málokteři dokáží žít tak, že spolu budeme vzájemně akceptovat názor druhého. Jediná výjimka u mě je, když fakt něco vím a přesto se do mě druhý naváží nebo mě manipuluje nebo schazuje, to si líbit nenechám.

Evulína

Citace od: Miroslav kdy 2025-07-27 22:32Duchovní atmosféra ve společnosti se změnila...

Co myslíte?
Ano, je už jiná doba. Ale jak tehdy, tak i teď platí, že předávané informace jakoukoli formou jsou pořád jen informace, pokud se neodžijí, skutečně nepochopí a to nejen myslí, intelektem, to už zvládné každé druhé Al.
Jak dobře napsala paradoxy, hlavně se to pochopení musí zračit v činech...

Pro mě platí a napsal jsi to i ty v pojednání o duchovní manželce, že v "tom" nemůže být žádné ABY.
Pokud je v duchovní cestě ABY, je to špatně.
Taky se říká, je-li žák připraven, učitel se dostaví. Žádné ABY. Prostý holý fakt.
Hodně povolaných, málo však vyvolených...

Pedrito

CitaceA jak tedy dnes dál? Dnes v době internetu a falečných proroků?
Co myslíte?

Začal jsem tomu současnému "duchovnu" říkat aidvaita :)
Nezbývá než si z toho dělat legraci, jinak by byl z toho člověk smutnej.

Paradoxy

Jo aidvaita, to je dobrý :D

Pedrito

CitaceA jak tedy dnes dál?

Dál každý cestičkou vlastníma nožkama vyšlapanou :) Čék si to, co nachází v té krajině Vědomí, přirozeně "poměřuje" s tím co našli lidé před ním, i co nacházejí jdoucí s ním... Ale nikdy to není naopak u neoslepených. Že o něčem něco zaslechnou, něco vyčtou a tím čáry máry fuk, jsou toho veleúžasnými majitely, věčně za vodou :-)) Leda v jáismu-janinismu.