Misska pro Miroslava..

Založil durodara, 2025-05-15 00:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Nj, lepší bižu v hrsti, nežli perla na střeše ::)

Ještě lepší ovšem žebřík... (kde jen mrška je?)

Pedrito

Nebo skokanská tyč - tam však hrozí rozplácnutí se při nedoskoku či přeletu. Nebo v nejhorším případě odmrštění perly např. do kupky sena...

Pedrito

Na senokupky byl mimochodem machr Monet :)

Salmo1cz

Ale to je přece pořád o roli svědka a pozorovatele... procházejícího.
Krisnamurti byl uzmut své rodině a prakticky vykořeněn.
Obyčejně fungujeme nejdříve pro rodiče pak pro sebe a na konec pro své děti.
Když odstoupite od tohoto schématu objevíte prostor do kterého voláte, voláme.
Do výšky volím pád.

Miroslav

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2025-08-02 09:24
Zajímala by mě symbolika tohohle obrázku. Zvlášť kdyby to vysvétliv autor... :)

Miroslav

Je to jeden z obrázků kola samsáry.
Kolo samsáry pohání tři jedy

Touha (Lobha) – Touha po potěšení, majetku a moci. (pták)
Nenávist (dóša) – odpor k bolesti, nepohodlí nebo čemukoli, co ohrožuje osobní blaho. (had)
Nevědomost (Moha) – Nepochopení reality, neschopnost vidět věci takové, jaké skutečně jsou. (prase)

Je to koloběh ega šesti říšemi mezi peklem a nebem.

Je spousta obrazů, které tento koloběh symbolizují. Na tomhle se mi líbí to mezikruží, které symbolizuje duchovní proměny v průběhu tohoto koloběhu.
Dole je peklo, z něj postupně uctíváním modlením se za něco, pokračuje k praktikování, rozlišování a nakonec k dosažení nebeského stavu, který se vyčerpáním dobré karmy změní ve sféru žárlivých bohů až rychle směřuje zpět do stavu pekelné říše.
Na těch zasloužilých duchovňácích, kteří prošli i nějakými těmi stavy, "dosažením", už jsou vidět začínající projevy žárlivosti, které vedou k těm rozmíškám mezi duchovňáky a negativním fantaziím o motivacích a stavu druhých. Projekce vlastních vytěsnění na druhé. Třeba na projevech Dorky je začátek sestupu už docela patrný.

Většina duchovňáků je bohužel motivována ne hledáním Pravdy, ale hledáním štěstí, příjemna, velikosti, dokonalosti, útěkem od utrpení, nejistoty atd. Trungpa tomu říká Duchovní materialismus.

Šest říší, kterými ego ("opice") cyklicky prochází dobře popsal Trugkpa - zde možno si přečíst:
https://inspiruj.cz/viewtopic.php?f=50&t=4114&p=42936&hilit=%C5%A1est+%C5%99%C3%AD%C5%A1%C3%AD#p43509

Miroslav

Jiná verze obrázku:

"Pýcha předchází pád"

Paradoxy

Díky, nějak podobně jsem si to vyložila i já, ten vnější kruh. Tomu vnitřnímu jsem nerozuměla. Přišlo mi, že se tam poukazuje na neustálou změnu.

Pedrito

Jj, celé to kolo drží, je do něj zakouslej, Jama.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2025-08-03 07:28Jj, celé to kolo drží, je do něj zakouslej, Jama.
Myslíš boha smrti? Jak bys to vysvětlil člověku, který ho nezná? Já si to musela vygůglit :)

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-08-03 09:40
Citace od: Pedrito kdy 2025-08-03 07:28Jj, celé to kolo drží, je do něj zakouslej, Jama.
Myslíš boha smrti? Jak bys to vysvětlil člověku, který ho nezná? Já si to musela vygůglit :)

Momentálně mi k tomu nic nevyskakuje, asi že mám hlavu vymetenou po noční ^-^ A vzpomínko-poznatek se tam nemá čeho chytit...

Pedrito

CitaceMyslím, že je dobré vycházet ze života a z toho, kam směřuje. Kam ty všechny naše touhy, radosti, žalosti strasti směřují a končí.
Čék, kterej už do těch vod zvaných duchovních zaplul, určitým moderním směrem, rychle zapomíná co ho k tomu vedlo. Jako by pro sebe z ničehož nic spad hotovej přímo z nebe. Nikdy se nenarodil, nikdy neumře. Jen tlumočí "nevyslovitelné" věčné dokonalosti. Tedy mentálnímu sám sobě... A to dá zabrat, že si k tomu musí přizvat Ai ;) K čemu je to ve vesmíru dobré, když se nějaké přitroublé já cítí dokonalé? V hluboké meditaci se nikdo necítí dokonalý, necítí právo na žádnou svrchovanost, věčné blaženství.. Fičury to jájíčka, co to nepochoopilo...
Člověk si nesmí nic předjímat (v tom duchovnu), ani ň. Ani že jedna plus jedna jsou dvě..

Pedrito

Ono je to samo. Vždy a všude. Jak postavit hrad z písku pro dítě? Pro beztvaré a bezejmené od beztvarého a bezejmeného? Musíme za prapočátek. Čas není úsečka ani přímka, je to bod uprostřed s dírkou...

Pedrito

Citace od: Pedrito kdy 2025-08-03 10:58
Citace od: Paradoxy kdy 2025-08-03 09:40

Momentálně mi k tomu nic nevyskakuje, asi že mám hlavu vymetenou po noční ^-^ A vzpomínko-poznatek se tam nemá čeho chytit...

Jo málem bych zapomenul :o

No s tim Jamou to kolo vypadá takhle: viz. obrázek.

Ale já na tu tibetskou poezii :) či metaforiku, zas tak nejsem. Vidím to tak, že od okamžiku, kdy se na Zemi vyklubal život, ten život trvá dodnes. Jako celek. Rodí se a umírají jednotliví tvorové, ale Život od svého prvního zrodu zatím přetrval. Takže Jama nevládne Životu jako celku, svým způsobem učí Dharmě jeho děti...