O nicotě, vědomí, egu a tak

Založil Pedrito, 2025-05-07 17:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 6 Hosté prohlíží toto téma.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-05-11 23:55Máš pravdu. Jen ten Buddha ti tam přebývá - stejně jako Hessehovu Siddharthovi...

Bez Buddhů by ses jako lidská bytost nikdy nenarodil.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-11 23:59
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 23:55Máš pravdu. Jen ten Buddha ti tam přebývá - stejně jako Hessehovu Siddharthovi...

Bez Buddhů by ses jako lidská bytost nikdy nenarodil.

Když pominu polemiku, zda a jak či z čeho jsem se mohl "narodit" - kde se vzal Buddha?

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-11 23:03
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 22:46
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 22:42
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 18:43
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 17:05
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 15:32
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 13:19Že by se Klaus Schwab učil u tebe? To jsi nám ale zatajil - Ó Mistře!

A jinak jsi v pořádku?

Asi ne - zkus mi tedy, prosím, vysvětlit,  jak mám správně chápat tu myšlenku:

Nic nechtít, nic nemít, ničím nebýt, a jak pan Tomáš dodával, ani nic nevědět...

Co je přesně v ní vloženo? Třeba se poučím a budu pak pro tvé oči více v pořádku.
Bez tvého výkladu ji zatím vidím dost podobnou s myšlenkou nebudete nic vlastnit a budete šťastní, kterou ten Klaus Schwab vidí jako tu správnou pro budoucnost většiný lidí.

Pokud tě to opravdu zajímá tak doporučuji pojednání Mistr Eckehart - O chudobě ducha

https://www.posezenicko.cz/index.php?topic=174.0

A kdo má - podle tebe - být ten, kdo nemá nic chtít, nic nemít, ničím nebýt, nic vědět?

Mistr Eckhart píše v chudobě ducha totiž z jiného pohledu na jinou věc - jen stejně zapsanými slovy - které ale nejde bez přesní znalosti významu jeho a významu tvého textu vůbec spojovat,

Já to vidím a píšu ze stejného pohledu jako Mistr Eckhart. Proto jsem ti sem dal odkaz na původní text, kde jsou ta slova použita a v tom významu jsem je použil i já.

A co tedy vidí Mistr Eckhart, kdy použil tato slova? Tvrdíš, že je užíváš jako on, co tedy přesně vidíš = co chce Mistr Eckhary těmi slovy zdůraznit??

Jestli jsi to nepochopil ani z celého textu, tak to já ti asi nemohu pomoci. Asi to není šálek tvého čaje, tak si s tím nelam hlavu.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-11 23:05
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 22:42
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 22:34Co přesně Avalokitešvara v sútře srdce myslí tím, že všechny formy jsou prázdné? Jak poznávat, že jde o formu?

To se zeptej Honzama, ten je tady teď hlavní expert přes Buddhu.
Kdybych ti odpověděl já, tak bys v tom zase asi začal vidět nějakého ekonoma nebo fašistu nebo nevím koho.

Co tě nutí neodpovědět? Je to strach?

Žádný strach. Dávám prostor Honzamovi se vyjádřit a neovlivňovat předem jeho názor.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-05-12 00:04Když pominu polemiku, zda a jak či z čeho jsem se mohl "narodit" - kde se vzal Buddha?

Tady se už opět dostáváme do oblasti, která je tabu. Je mi líto. Musí Ti stačit bílý slon. Ten je v tom příběhu důležitý.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-12 00:11Žádný strach. Dávám prostor Honzamovi se vyjádřit a neovlivňovat předem jeho názor.

Můj názor znáš. Tomášovi byli dobří učitelé jógy. :)

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-05-12 00:17
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-12 00:11Žádný strach. Dávám prostor Honzamovi se vyjádřit a neovlivňovat předem jeho názor.

No právě, takže ty teď tady můžeš nejlépe odpovědět Dorce na jeho otázky ohledně buddhismu.

A nechci ti to ředit nějakými jogickými nebo hinduistickými rudimenty.
Sám jsem zvědav jak ty ten buddhismus vidíš a vysvětlíš.
A bylo by dobré uvést pro úplnost zdroje tvých myšlenek, co jsi kde vyčetl, co jsi sám pochopil a co je popis tvé vlastní zkušeností. Jestli mohu prosit.  :)

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-12 00:09
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 23:03
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 22:46
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 22:42
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 18:43
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 17:05
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 15:32
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 13:19Že by se Klaus Schwab učil u tebe? To jsi nám ale zatajil - Ó Mistře!

A jinak jsi v pořádku?

Asi ne - zkus mi tedy, prosím, vysvětlit,  jak mám správně chápat tu myšlenku:

Nic nechtít, nic nemít, ničím nebýt, a jak pan Tomáš dodával, ani nic nevědět...

Co je přesně v ní vloženo? Třeba se poučím a budu pak pro tvé oči více v pořádku.
Bez tvého výkladu ji zatím vidím dost podobnou s myšlenkou nebudete nic vlastnit a budete šťastní, kterou ten Klaus Schwab vidí jako tu správnou pro budoucnost většiný lidí.

Pokud tě to opravdu zajímá tak doporučuji pojednání Mistr Eckehart - O chudobě ducha

https://www.posezenicko.cz/index.php?topic=174.0

A kdo má - podle tebe - být ten, kdo nemá nic chtít, nic nemít, ničím nebýt, nic vědět?

Mistr Eckhart píše v chudobě ducha totiž z jiného pohledu na jinou věc - jen stejně zapsanými slovy - které ale nejde bez přesní znalosti významu jeho a významu tvého textu vůbec spojovat,

Já to vidím a píšu ze stejného pohledu jako Mistr Eckhart. Proto jsem ti sem dal odkaz na původní text, kde jsou ta slova použita a v tom významu jsem je použil i já.

A co tedy vidí Mistr Eckhart, kdy použil tato slova? Tvrdíš, že je užíváš jako on, co tedy přesně vidíš = co chce Mistr Eckhary těmi slovy zdůraznit??

Jestli jsi to nepochopil ani z celého textu, tak to já ti asi nemohu pomoci. Asi to není šálek tvého čaje, tak si s tím nelam hlavu.

Já to celé pochopil, ale tobě stále nedochází, proč se ptám...

Je to proto, že k myšlence o prostotě a skromnosti kajícníka jsi - aby jsi se ukázal - nepatřičně přidal advaitovou větu o nevědění.

Tím jsi ale doložil, že nerozumíš ani tomu pohledu pokorného kajícníka, ale ani tomu pohledu ztotožnění/neztotožňování advaity.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-12 00:13
Citace od: durodara kdy 2025-05-12 00:04Když pominu polemiku, zda a jak či z čeho jsem se mohl "narodit" - kde se vzal Buddha?

Tady se už opět dostáváme do oblasti, která je tabu. Je mi líto. Musí Ti stačit bílý slon. Ten je v tom příběhu důležitý.

Jsi jako ty křesťanské jeptišky - když něco neví, tak je to vždy tajemství Boží. Ty máš k tomu Bílého slona. Princip je ale úplně tentýž.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-12 00:25A bylo by dobré uvést pro úplnost zdroje tvých myšlenek, co jsi kde vyčetl, co jsi sám pochopil a co je popis tvé vlastní zkušeností. Jestli mohu prosit.  :)

Můžeš prosit. ;)

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-12 00:25
Citace od: honzam kdy 2025-05-12 00:17

No právě, takže ty teď tady můžeš nejlépe odpovědět Dorce na jeho otázky ohledně buddhismu.

A nechci ti to ředit nějakými jogickými nebo hinduistickými rudimenty.
Sám jsem zvědav jak ty ten buddhismus vidíš a vysvětlíš.
A bylo by dobré uvést pro úplnost zdroje tvých myšlenek, co jsi kde vyčetl, co jsi sám pochopil a co je popis tvé vlastní zkušeností. Jestli mohu prosit.  :)

Pokud potřebuješ odkazy na zdroje, sám nic nevíš. Jak psala Evulína, Jana je na tom stejně s tebou za 18.- 

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-05-12 00:47Jsi jako ty křesťanské jeptišky - když něco neví, tak je to vždy tajemství Boží. Ty máš k tomu Bílého slona. Princip je ale úplně tentýž.

Jj. Je to tajemství Boží. Na veřejné fórum to nepatří.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-12 00:50
Citace od: durodara kdy 2025-05-12 00:47Jsi jako ty křesťanské jeptišky - když něco neví, tak je to vždy tajemství Boží. Ty máš k tomu Bílého slona. Princip je ale úplně tentýž.

Jj. Je to tajemství Boží. Na veřejné fórum to nepatří.

Jak chceš ty.

Pedrito

Dostal jsem dar danajský
čouhaj z něho dlouhé kly
papá, kaká, spí
myši neloví.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-12 00:45Já to celé pochopil, ale tobě stále nedochází, proč se ptám...

Je to proto, že k myšlence o prostotě a skromnosti kajícníka jsi - aby jsi se ukázal - nepatřičně přidal advaitovou větu o nevědění.

Tím jsi ale doložil, že nerozumíš ani tomu pohledu pokorného kajícníka, ale ani tomu pohledu ztotožnění/neztotožňování advaity.

Takhle ty si vytváříš ty svoje představy o světě a o lidech?

Já jsem to nevědění k tomu nepatřičně nepřidal, to k tomu přidával pan Tomáš, když to citoval.

A já jsem s tím neměl problém. Ty evidentně ano.

Jaká je ta advaitová věta o nevědění? Můžeš ji ocitovat? Pouč mne.