PARADOXY JAK JI NE-CHCETE ZNÁT...

Založil Paradoxy, 2025-04-27 19:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-28 08:04Jé to je dobrej název, že bych měla spešl vlákno, kam si vždycky odplivnu :)

Služebníček :)

Evulína

Já bych ten název vlákna poupravila a udělala mezeru ve slově ne chcete 🙂

Pedrito

Evulína

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-28 09:19A je to :)
Byla vznesena správná připomínka k názvu vlákna (promiň, Paradoxy, jestli si to tak přeješ, nebo nepřeješ, když tak se ozvi), že lepší by byl výraz "ne-chcete".
S pomlčkou.

Ráda čtu tvé příspěvky...

Paradoxy

Citace od: Evulína kdy 2025-04-28 12:05
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-28 09:19A je to :)
Byla vznesena správná připomínka k názvu vlákna (promiň, Paradoxy, jestli si to tak přeješ, nebo nepřeješ, když tak se ozvi), že lepší by byl výraz "ne-chcete".
S pomlčkou.

Ráda čtu tvé příspěvky...
Takhle dobrý :)

Paradoxy

Někde jsem tu dnes u Evy četla o lilith. A to o mě nechcete vědět- mám lilith ve vodnáři v pátém domě.

Evulína

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-28 20:19Někde jsem tu dnes u Evy četla o lilith. A to o mě nechcete vědět- mám lilith ve vodnáři v pátém domě.
To psala Dara na vlákně Výkřiky do tmy. Já astrologii vůbec nerozumím, nikdy jsem se jí nevěnovala, ani nevím, kde mám já Lilith...
Možná tím Dara myslela náš "stín"...?

Paradoxy

Citace od: Evulína kdy 2025-04-28 20:45
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-28 20:19Někde jsem tu dnes u Evy četla o lilith. A to o mě nechcete vědět- mám lilith ve vodnáři v pátém domě.
To psala Dara na vlákně Výkřiky do tmy. Já astrologii vůbec nerozumím, nikdy jsem se jí nevěnovala, ani nevím, kde mám já Lilith...
Jó tak durodara, omlouvám se...já dnešek jen přelítla, nebylo moc volného času. Astrologii taky vůbec neumím, ale vím i svůj přesný čas narození, ale když si to dám třeba do horoskopu na najdise.cz, tak tomu taky nerozumím :)

Těžko říct, co tou lilith durodara myslel...třeba nám to vysvětlí :)

durodara

Byla myšlena tvá povaha, která nedá pokoj, dokud nedosáhne svého - a pak trpí...

Evulína

Citace od: durodara kdy 2025-04-28 21:15

Byla myšlena tvá povaha, která nedá pokoj, dokud nedosáhne svého - a pak trpí...
Proč jsi toto nazval Lilith?

Pedrito

Kámoška mi kdysi poslala "Legendu o Černé Luně"

Jinak zajímavé je, že to v astrologii není žádná planeta ani měsíc, žádný pevný objekt :)

Eva nebyla první ženou Adama v Ráji, tak jak Bible předkládá, ale byla jí právě Lilith. To ona byla první po jeho boku v zahradě v Edenu, ale nechovala se tak, jak se předpokládalo. Byla stejně jako Adam vytvořena z prachu a odmítala se Adamovi podřizovat.

Byla svobodomyslná, nespoutaná a nezkrotná. Nechtěla se podřizovat muži, nevěděla proč, když byla vytvořena stejně tak jako on. Odešla proto z Ráje s vidinou svobody a nepodřizování se. Adam byl ale do Lilith zamilovaný, líbila se mu její nespoutanost, líbilo se mu, že se nechce podřizovat. Šílel touhou mít jí a zároveň ho svým chováním, ve kterých bourala řád a konvence štvala. Jeho touha ale byla příliš silná a tak vyslal tři posli, aby ji přiměli vrátit se zpět. Lilith odmítla, nechtěla žít ,,spořádaně" a ,,normálně". Bůh ji však za její nemístné chování potrestal a to tím, že zařídil, aby nikdy nebyla s žádným mužem šťastná a aby všechny její děti, které se narodí, umřely. Dokud se nevrátí zpátky. Lilith se kvůli své svobodomyslnosti nikdy nevrátila, ale z její bolesti, nepochopení a žalu začala nenávidět muže, ženy a pak i děti. Muže připravovala o rozum a majetek, ženy a děti o zdraví a život. Bůh, aby se vyvaroval další chybě, stvořil Evu, ale tentokrát z Adamova žebra, aby byla přizpůsobivá a poddajná. Lilith se ale od té doby dle pověsti objevuje v nevědomí každého z nás a háže stín na oblast, kterou neumíme uchytit a pracovat s ní. Je něco jako plíživý, černý stín, který hodí na vše, čím si nejsme jistí.

durodara

Citace od: Evulína kdy 2025-04-28 21:42
Citace od: durodara kdy 2025-04-28 21:15

Proč jsi toto nazval Lilith?

To není až tak složité rozpoznat, složitější je ten "archetyp" pochopit (jeho místo v projeveném světě) a úplně hraniční je ten "archetyp" přijmout.

Židovská nauka potřebuje pro svou vyváženost oba atributy, aby byla konzistentní. Proto je pojmenovává Eva a Lilith.
Jenže tohle si většinou lidé neuvědomují, a proto vidí tu "ženskost" jen z jedné strany. Ve skutečnosti je vnitřní soupeření té tvůrčí "ženy" s tou destruktivní "ženou" denní zkušeností každé ženy. Jenže většinou tomu nerozumí a soustředí se jen na tu všeobecně viditelnou část a té neviditelné se svým způsobem "bojí". Jen určité formy zkušeností dovedou ženu za hranice viditelna a nastane v ní velký problém. Ona nějak chce vypadat, nějak chce být přijímána, něco chce prožívat, a něco chce zkusit. Ne vždy jsou tyto části navzájem "spojitelné", většinou vytvářejí v ženě tektonické desky, které o sebe narážejí (se všemi průvodními znaky sopečné činnosti) a z důvodu, že to nemá jak uchopit, má žena ze života totální chaos.
Ve skutečnosti je to tak, že vnitřní přijetí těchto dvou soupeřících archetypů neumí žena sama zvládnout, k tomu nutně potřebuje doplnění o mužský "archetyp". Jenže to je velký problém, protože v dnešní době ani ti muži nerozumí sobě natolik, aby je vnitřní soupeření tvůrčí a destruktivní formy ženy "nezničilo",,,

Ty už to vnitřní soupeření máš ve "známé" a "uvědomované" sféře - jen si zatím s tím nevíš rady.

Ta použitelná cesta je si to začít vnitřně rozkládat podle "projevu" a uvědomovat si i příslušnost toho projevu - zmizí při tom stud, strach, nepřijetí,  a také i ten chaos. Nejde ale o "pojmy" intelektu - jde naopak o uvědomování si "jakýchsi" primárních emocí - a rozkládání těch shluků energií s emocemi svázaných na jejich jednodušší složky.

A tak jsem pro tebe poukázat jen na souvislosti, jejich příčinu, které už znáš. Vyrovnat se s nimi se ale musíš učit sama. Trošku ti do toho moc kafrá ta tvá "ovlivnitelnost" slovy, ale někde se začít musí - a tohle už vidíš sama.

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-28 22:55Jinak zajímavé je, že to v astrologii není žádná planeta ani měsíc, žádný pevný objekt :)

Zkus najít Planetu "Eva" - pokud se ti to podaří, koupím ti lízátko.

P.S. Nedávno ten příběh o černé Luně - Lilith, téměř celý, tady překopírovala Evulína...

Paradoxy

Ono je asi úplně jedno, jak naše stíny nazveme. Tady mluvíme o lilith. Jung má animu a anima a pak i stín jako takový.

Můžeme si tu hrát na pozorovatele, ale stejně jsme vždycky v interakci s druhým.

Pedrito

Citace od: durodara kdy 2025-04-29 05:55
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-28 22:55Jinak zajímavé je, že to v astrologii není žádná planeta ani měsíc, žádný pevný objekt :)

Zkus najít Planetu "Eva" - pokud se ti to podaří, koupím ti lízátko.

P.S. Nedávno ten příběh o černé Luně - Lilith, téměř celý, tady překopírovala Evulína...

Ajo, to mi safra uteklo...

Čéče nenašel, lízátko nebude ::)