Nauka je mrtvá, pokud ji neoživí činnost člověka

Založil durodara, 2025-05-14 09:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Při pročítání komentářů mne napadlo, že probíráním témat "co je a co není" tato či támhleta "nauka" nekomentujeme nauku samotnou, ale jen své vlastní "dojmy" z toho, co jsme z nauky samotné byli schopni "udržet" (z úsloví "pobere, ale neudrží").

Nevidím pak jako smysluplné si myslet "toto není tato nauka", protože ve skutečnosti to je jen "já si nemyslím, že jsem schopen něco takového přijmout jako součást toho dojmu, který ta konkrétní nauka ve mně vyvolává..."

Zkusme spíše hledat v té či oné nauce body, na kterých se intuitivně shodneme - ty asi budou pochopeny správně, a pak neautoritativně "koukat" na to, co vidíme "okolo" toho, na čem se shodujeme.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-14 09:29Při pročítání komentářů mne napadlo, že probíráním témat "co je a co není" tato či támhleta "nauka" nekomentujeme nauku samotnou, ale jen své vlastní "dojmy" z toho, co jsme z nauky samotné byli schopni "udržet" (z úsloví "pobere, ale neudrží").

Nevidím pak jako smysluplné si myslet "toto není tato nauka", protože ve skutečnosti to je jen "já si nemyslím, že jsem schopen něco takového přijmout jako součást toho dojmu, který ta konkrétní nauka ve mně vyvolává..."

Zkusme spíše hledat v té či oné nauce body, na kterých se intuitivně shodneme - ty asi budou pochopeny správně, a pak neautoritativně "koukat" na to, co vidíme "okolo" toho, na čem se shodujeme.

A k čemu je dobré něco v naukách hledat? Nějaké body na kterých se shodneme?
Není lépe "hledat" poučení, pochopení, osvobození ve vlastní zkušenosti světa a sebe?
To oživuje "nauku", jinak jsou to jen hrátky s mrtvými slovy, větami, texty. 

Miroslav

Nejvíce bys přispěl ostatním na jejich cestě k poznání, kdyby ses jako zkušený duchovňák podělil o svoji cestu o tom, čím a jak jsi sám procházel. To je nejlepší "teorie". ověřená praxí. Poučný skutečný příběh, který se odehrál a ještě odehrává.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-14 11:58Nejvíce bys přispěl ostatním na jejich cestě k poznání, kdyby ses jako zkušený duchovňák podělil o svoji cestu o tom, čím a jak jsi sám procházel. To je nejlepší "teorie". ověřená praxí. Poučný skutečný příběh, který se odehrál a ještě odehrává.

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-14 11:28A k čemu je dobré něco v naukách hledat? Nějaké body na kterých se shodneme?
Není lépe "hledat" poučení, pochopení, osvobození ve vlastní zkušenosti světa a sebe?

Nepřijdou ti ty dva komentáře protiřečné?

Mi ano, protože: k čemu ti budou mé vlastní zkušenosti, když cokoli jiného, než své vlastní zkušenosti, nebereš vážně?

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-14 13:43
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-14 11:58Nejvíce bys přispěl ostatním na jejich cestě k poznání, kdyby ses jako zkušený duchovňák podělil o svoji cestu o tom, čím a jak jsi sám procházel. To je nejlepší "teorie". ověřená praxí. Poučný skutečný příběh, který se odehrál a ještě odehrává.

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-14 11:28A k čemu je dobré něco v naukách hledat? Nějaké body na kterých se shodneme?

Nepřijdou ti ty dva komentáře protiřečné?

Mi ano, protože: k čemu ti budou mé vlastní zkušenosti, když cokoli jiného, než své vlastní zkušenosti, nebereš vážně?

Nepřijdou mi protiřečné. Vlastní zkušenost, vlastní příběh je to, co můžeš druhým sdělit. Textů nauk a různých jeji interpretací a dezinterpretací je na netu víc než dost. To bychom byli za chvilku jako na poradně, kdybychom se v tady přehrabovali v nejakých původních a recyklovaných textech a názorech. Jsme snad už trochu dál, nebo ne?
Zkušenosti každého beru stejně vážně jako vlastní. To jsou nová, živá fakta. To není daleká historie, ale žijící současnost o které je možno případně i diskutovat, zeptat se, doplnit, vysvětlit atd. Tahle možnost u mrtvých textů a jejich autorů už není.

honzam

Miroslave, přestaň otravovat a předvádět se, jaký jsi svatoušek, který respektuje ostatní jako sobě rovné. Trpíš narcistickou poruchou osobnosti a potřebou manipulovat ostatními, abys je mohl pomlouvat.

http://www.biblenet.cz/b/Matt/7

Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2025-05-14 19:46Miroslave, přestaň otravovat a předvádět se, jaký jsi svatoušek, který respektuje ostatní jako sobě rovné. Trpíš narcistickou poruchou osobnosti a potřebou manipulovat ostatními, abys je mohl pomlouvat.

Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.
Honzo nech si tedy ty svoje promluvy jinam a neházej to nám sviním, dík :)

honzam

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-05-14 19:46Miroslave, přestaň otravovat a předvádět se, jaký jsi svatoušek, který respektuje ostatní jako sobě rovné. Trpíš narcistickou poruchou osobnosti a potřebou manipulovat ostatními, abys je mohl pomlouvat.

Nesuď druhé podle sebe. Nemají všichni stejné motivace a psychologické potřeby jako ty.
Zatím ty "perly", pokud se tu objevíy zašlapuješ a obracíš v útočení a odsuzování hlavně ty. To sis ještě nevšiml? 
Já jsem snad nějakou perlu tady zašlápl? Kterou?

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-14 19:54Nesuď druhé podle sebe. Nemají všichni stejné motivace a psychologické potřeby jako ty.
Zatím ty "perly", pokud se tu objevíy zašlapuješ a obracíš v útočení a odsuzování hlavně ty. To sis ještě nevšiml? 
Já jsem snad nějakou perlu tady zašlápl? Kterou?

Po Durodarovi zkoušíš šlapat neustále. Všechno, co Ti upřímně píše jako svou zkušenost bagatelizuješ nebo rovnou dehonestuješ.

honzam

Chybí Ti pokora a úcta k druhým a jejich vidění světa, protože jsi narcis.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-14 19:49

Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je  nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.
Honzo nech si tedy ty svoje promluvy jinam a neházej to nám sviním, dík :)
To budou asi ty rozechvělé struny emocí, o kterých tady mluvil Dara, a taky pěkně rozladěné :)

honzam

https://www.posezenicko.cz/index.php?msg=11625

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 15:32
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 13:19Že by se Klaus Schwab učil u tebe? To jsi nám ale zatajil - Ó Mistře!

A jinak jsi v pořádku?

Sám nejsi v pořádku. Jsi psychicky nemocný a domníváš se, že je to nějaká duchovní moudrost.

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-05-14 20:04https://www.posezenicko.cz/index.php?msg=11625

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 15:32
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 13:19Že by se Klaus Schwab učil u tebe? To jsi nám ale zatajil - Ó Mistře!

A jinak jsi v pořádku?

Sám nejsi v pořádku. Jsi psychicky nemocný a domníváš se, že je to nějaká duchovní moudrost.

Tak to byla ta perla, kterou máš na mysli a kterou jsem zašlápl?

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-05-11 13:19
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-11 12:52
Citace od: durodara kdy 2025-05-11 12:08Mííroslave, mám za úkol ti napat něco hezkého...

Tak jo.

I když to tak vypadá, není ještě s tebou vše ztraceno.

A kdo ti ten úkol dal?
Honzam mi nic hezkého nepíše a je s ním lepší domluva než s tebou.
Piš, jak to cítíš a na nic si nehraj. Jestli ti mohu něco poradit, i když nejsme na poradně zdarma.

Nic nechtít, nic nemít, ničím nebýt, a jak pan Tomáš dodával, ani nic nevědět, tak jaké ztraceno.

To je přece právě ono...

Že by se Klaus Schwab učil u tebe? To jsi nám ale zatajil - Ó Mistře!

Není to ono. Je to blud. Ukaž mi, jak nic nevíš a nemáš žádný názor.