Nauka je mrtvá, pokud ji neoživí činnost člověka

Založil durodara, 2025-05-14 09:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 23:20
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:13
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 22:59
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 20:20Tak to nefunguje. Koany mají svá pravidla a mají tu funkci, která vyžaduje otázky a odpovědi.

Odkud máš tohle?

Ze zenu. Víceméně za vše, co jsem se naučil od Míly, vděčím zenu. Kdybych neměl tuto průpravu, neviděl bych tohoto Mistra, ale viděl bych to, co mnozí u Tomášů viděli: To je ta žena z kuchyně...

"Ze zenu" je široký pojem. Kde se tohle, že koany mají svá pravidla a mají tu funkci, která vyžaduje otázky a odpovědi, píše nebo provozuje nebo provozovalo? 

Ve všech zenových klášterech. Někteří učitelé o tom píší, někteří o tom mluví, ale je to ve všech klášterech provozováno. Pravidelně. Zen je kupodivu hodně interaktivní a dynamický, není to jen sezení v zazenu.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:33
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 20:20Tak to nefunguje. Koany mají svá pravidla a mají tu funkci, která vyžaduje otázky a odpovědi.

Odkud máš tohle?

Ze zenu. Víceméně za vše, co jsem se naučil od Míly, vděčím zenu. Kdybych neměl tuto průpravu, neviděl bych tohoto Mistra, ale viděl bych to, co mnozí u Tomášů viděli: To je ta žena z kuchyně...

"Ze zenu" je široký pojem. Kde se tohle, že koany mají svá pravidla a mají tu funkci, která vyžaduje otázky a odpovědi, píše nebo provozuje nebo provozovalo? 

Ve všech zenových klášterech. Někteří učitelé o tom píší, někteří o tom mluví, ale je to ve všech klášterech provozováno. Pravidelně. Zen je kupodivu hodně interaktivní a dynamický, není to jen sezení v zazenu.

Tak zkus vysvětlit koan "Bůh ohně si jde pro oheň" a uvidíme jak to funguje. :)

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 23:38
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:33

Odkud máš tohle?

Tak zkus vysvětlit koan "Bůh ohně si jde pro oheň" a uvidíme jak to funguje. :)

Protože jsi toho nebyl schopen sám, nedivím se, že chceš nápovědu.

Napovím ti: MEDITUJ!

P.S. "Řešení takového kóanu může zabrat i několik let a nastane teprve tehdy, když žák pochopí jisté principy a dosáhne určité duchovní úrovně. Když se tomu tak stane, řešení kóanu je ,,nad Slunce jasné"

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:42Protože jsi toho nebyl schopen sám, nedivím se, že chceš nápovědu.

Já žádnou nápovědu nepotřebuji. Jen jsem byl zvědav, jak se to podle tebe konkrétně na jednom koanu dělá - ty výklady koanu a otázky a odpovědi v každém zenovém klášteře, jak píšeš.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 23:46
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:42Protože jsi toho nebyl schopen sám, nedivím se, že chceš nápovědu.

Já žádnou nápovědu nepotřebuji. Jen jsem byl zvědav, jak se to podle tebe konkrétně na jednom koanu dělá - ty výklady koanu a otázky a odpovědi v každém zenovém klášteře, jak píšeš.

Odpovědět jsi - ze své praxe - mohl na můj podnět sám, ale nějak ti to nešlo.

honzam

Miroslave, já Ti to rád vysvětlím. Ten koan znamená, že než Tě sežereme, tak Tě nejdřív pořádně zaživa upečeme, aby se z Tebe pořádně vyškvařily všechny ty sebestředné narcistické tukové nánosy. O zenu zatím nic nevíš. Takhle alespoň něco zažiješ, místo těch sraček, co žiješ zatím, a kterými se tu chlubíš.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:50

Já jsem ti odpověděl, že koany se nevykládají. Ty jsi oponoval že ano, tak jsem byl zvědav, jak ho vyložíš. Já koany nevykládám, nicméně se nechám poučit, jak se to dělá v těch klášterech.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 23:54Já jsem ti odpověděl, že koany se nevykládají. Ty jsi oponoval že ano, tak jsem byl zvědav, jak ho vyložíš. Já koany nevykládám, nicméně se nechám poučit, jak se to dělá v těch klášterech.

Neboj, ukážeme Ti to.

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-05-15 23:52Miroslave, já Ti to rád vysvětlím. Ten koan znamená, že než Tě sežereme, tak Tě nejdřív pořádně zaživa upečeme, aby se z Tebe pořádně vyškvařily všechny ty sebestředné narcistické tukové nánosy. O zenu zatím nic nevíš. Takhle alespoň něco zažiješ, místo těch sraček, co žiješ zatím, a kterými se tu chlubíš.

No vidíš, ty se nevykrucuješ jako Dorka. I když s tebou často nesouhlasím, tak oceňuji, že jenom nemlžíš a píšeš upřímně jak ti "zobák" narost.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 23:54
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:50

Já jsem ti odpověděl, že koany se nevykládají. Ty jsi oponoval že ano, tak jsem byl zvědav, jak ho vyložíš. Já koany nevykládám, nicméně se nechám poučit, jak se to dělá v těch klášterech.

A to znáš také z wikipedie? Tak moc bych ji zase nevěřil. Koany jsou v klášterech v době "volna" jedním z nejoblíbenějších témat k hovoru...

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-15 23:57
Citace od: honzam kdy 2025-05-15 23:52Miroslave, já Ti to rád vysvětlím. Ten koan znamená, že než Tě sežereme, tak Tě nejdřív pořádně zaživa upečeme, aby se z Tebe pořádně vyškvařily všechny ty sebestředné narcistické tukové nánosy. O zenu zatím nic nevíš. Takhle alespoň něco zažiješ, místo těch sraček, co žiješ zatím, a kterými se tu chlubíš.

No vidíš, ty se nevykrucuješ jako Dorka. I když s tebou často nesouhlasím, tak oceňuji, že jenom nemlžíš a píšeš upřímně jak ti "zobák" narost.

Durodara se nevykrucuje. On je ten hodný, bude přidávat koření a já rožnit.

durodara

Tak z jiné strany - k čemu slouží koan, a proč je v zenu téměř nenahraditelný?

durodara

A možná jsem pochopil, jak myslíš to mlžení - když něco ty sám z mých slov nechápeš, tvrdíš, že mlžím.. Totální průšvih je ale ten, když narazíš na někoho, kdo to z mých slov chápe...

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:58A to znáš také z wikipedie? Tak moc bych ji zase nevěřil. Koany jsou v klášterech v době "volna" jedním z nejoblíbenějších témat k hovoru...
Ne, na net jsem se díval až po tvém komentáři jestli tam praxi koánů někdo vykládá podobně jako ty, protože od tebe se to zřejmě nedozvím, jak jsi k tomu přišel.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-16 00:03
Citace od: durodara kdy 2025-05-15 23:58A to znáš také z wikipedie? Tak moc bych ji zase nevěřil. Koany jsou v klášterech v době "volna" jedním z nejoblíbenějších témat k hovoru...
Ne, na net jsem se díval až po tvém komentáři jestli tam praxi koánů někdo vykládá podobně jako ty, protože od tebe se to zřejmě nedozvím, jak jsi k tomu přišel.

Proč si myslíš, že ignorant jako Ty má právo informace, které pocházejí z uzavřeného prostředí?