O nicotě, vědomí, egu a tak

Založil Pedrito, 2025-05-07 17:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Ono těch rozvodů je asi vícero druhů. Třeba když ta manželská láska vyhasne na obou stranách, tak  nejde o útěk. Hlavně že se to neotočí v nenávist.

Pedrito

My se třeba rozváděli asi na třikrát, vždy si řekli že to ještě zkusíme, ale už jsme ten pohaslý cit prostě nerozdmýchali. Ale v pohodě jsme se na tom domluvili, že to nemá smysl :)

Paradoxy

Je zajímavé, jak se nám ,,dějí,,  ve vztazích stejné vzorce, dokud nedojde k pochopení. Já sama to zažila s mámou, pak s prvním mužem a pak i se současným manželem. Ale teď je to o něčem jiném, asi se učíme vzájemně :) . Máma se taky za života aspoň trošku posunula a má maličko jiný náhled než dřív, první muž se nehnul ani o píď, asi to má na tento život daný....jeho vztahy jedou všechny jako přes kopírák, oblbnout, ovládnout atd.
Často ty opakující se vzorce okolo sebe vidím (někdy i u sebe) a když se to ,,vyčistí,, pak přichází něco jiného.

Paradoxy

Nicota- co to vlastně je? V ničem vždycky něco je, minimálně se to uvědomuje, tak to nemůže být nicota. To je divný pojem.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-08 19:11Je zajímavé, jak se nám ,,dějí,,  ve vztazích stejné vzorce, dokud nedojde k pochopení. Já sama to zažila s mámou, pak s prvním mužem a pak i se současným manželem. Ale teď je to o něčem jiném, asi se učíme vzájemně :) . Máma se taky za života aspoň trošku posunula a má maličko jiný náhled než dřív, první muž se nehnul ani o píď, asi to má na tento život daný....jeho vztahy jedou všechny jako přes kopírák, oblbnout, ovládnout atd.
Často ty opakující se vzorce okolo sebe vidím (někdy i u sebe) a když se to ,,vyčistí,, pak přichází něco jiného.

To "ovládat" teda neznám ani z jediného vztahu a kdybych nevěděl, že se to děje, ani bych tomu nevěřil. Já šel po manželství do pár vztahů na větší vzdálenost... právě kvůli tý "rezonanci" ve zprávách a po telefonech, a to byla ode mě blbost, protože vzhledem zdejším povinnostem zbylo na kontakt velmi málo chvil... Taky zkušenost.

Paradoxy

Buď rád, že to neznáš :) . Někteří to tak mají, pro mě to bylo hodně poučné. Člověk přijde na spoustu věcí i o sobě samém.

Miroslav

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-08 20:04Nicota- co to vlastně je? V ničem vždycky něco je, minimálně se to uvědomuje, tak to nemůže být nicota. To je divný pojem.
Nicota je chybný pojem.
Když má člověk problém a ten problém se vyjasní - nastane nicota? Ne, pouze problém zmizí. A to, co bylo vázáno problémem se uvolní. Co to bylo? A proč to bylo. To je dobrá otázka, ale ne pro spekulativní, konceptuální mysl, vysvětlování.
Je to otázka pro pozorování, pro vědomou pozornost, pro vnitřní "uvědomění", meditaci, poroumění tomu, co je.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-08 20:04Nicota- co to vlastně je? V ničem vždycky něco je, minimálně se to uvědomuje, tak to nemůže být nicota. To je divný pojem.

To je pojem pro něco, co není smyslům, tedy ani mysli, která je jejich obrazárnou, viditelné...

Pedrito

Pokud tedy mluvime o "prázdnotě", kterou třeba někdo zve "nic"...

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-08 20:20Buď rád, že to neznáš :) . Někteří to tak mají, pro mě to bylo hodně poučné. Člověk přijde na spoustu věcí i o sobě samém.
To nevím, cítit, že mě chce někdo ovládat, tak zbohem a šáteček :) To je o tý intuici. Ne každej, kdo ti s přimhořeným obočím řekne, "musíš" něco, třeba uklidit, nebo se nad něčím zamyslet, tě chce ovládat. Horoucí partnerskou lásku asi věčně udržet nejde, ale pokud je aspoň společný smysl pro humor i vážnost, tak to je dobrý přístav, kde ten cit už možná ne tak vřelý, ale furt vane.

Pedrito

Oni ti "osudoví milenci" se potkávaj velmi zřídka. Věřím, že když se to přihodí... Tak netřeba nauk, nic netřeba. Ta tantra se v nich otevře nečekaně a zcela. Duch v podobě muže se setkal v projevu se svou Šakti. Manifestace dostala smysl. Jako třeba v příběhu s panem Tomášem a paní Mílou... To se asi vždy vesmír zaraduje :)

Pedrito

Tantra ale není závislá na vztahu mezi mužem a ženou. Jen jejich vztah to odkrývá a násobí, je-li v něm ta čistá (vzájemná) láska. To samé se může odehrát i v jedinci samém, a o nauce to opravdu není. Ta to jen popisuje. Popisuje přirozenost nitra, které samo o tom neví... Ví to ten, co to chce vědět, co to tak poznává...

Evulína

Miroslave, myslím, že ti je tantra blízká. Znáš se s J. Mazánkem nebo víš o něm něco? Je to údajně velký tantrik...

Miroslav

Citace od: Evulína kdy 2025-05-08 22:11Miroslave, myslím, že ti je tantra blízká. Znáš se s J. Mazánkem nebo víš o něm něco? Je to údajně velký tantrik...

Mazánka jsem znal dobře, nevím už hodně delší dobu co s ním je.
Ten jeho přístup k tantře mi moc neseděl. Připadal mi moc fyzický, tak nějak to z něj vyzařovalo - málo romantické, ne krásné, ne obětavé, ne smrtící pro ego, spíše naopak, takové duchovňácky požitkářské.

Tady mám jednu fotku z totáče, kdy jsme byli a zpívali ve společnosti amerických krišňáků a jejich jídel, které krišňácky navařili.
Mazánek je ten fousatý vpravo.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2025-05-08 21:12
Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-08 20:20Buď rád, že to neznáš :) . Někteří to tak mají, pro mě to bylo hodně poučné. Člověk přijde na spoustu věcí i o sobě samém.
To nevím, cítit, že mě chce někdo ovládat, tak zbohem a šáteček :) To je o tý intuici. Ne každej, kdo ti s přimhořeným obočím řekne, "musíš" něco, třeba uklidit, nebo se nad něčím zamyslet, tě chce ovládat. Horoucí partnerskou lásku asi věčně udržet nejde, ale pokud je aspoň společný smysl pro humor i vážnost, tak to je dobrý přístav, kde ten cit už možná ne tak vřelý, ale furt vane.
Kéž by to bylo tak jednoduchý...jak se říká, když ptáčka lákají, hezký mu zpívají :) Já byla hodně naivní a bez zkušeností. Takovýhle čuch na lidi jsem si právě vypěstovala díky vztahu s ním, teď už poznám i jemné nuance :D