O krtcích a lidech

Založil Pedrito, 2025-02-25 08:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-25 19:17
Citace od: durodara kdy 2025-04-25 19:03To je také zajímavé - píšeš slova, anebo myšlenky? Slovně jsi slovo "uvědomění" skutečně nepoužil...

Píšu slova.
A jak je to s tím principem Jednoty?

Úpln+ prosté - principem Jednoty je Jedinost.

Pedrito

CitaceMůžte někdo vysvětlit, proč lidé, kteří o sobě tvrdí, že jsou nějak "na výši" v "duchovním" prozření, vidí bhaktovu cestu a jeho jednání jako méněcenné?
Tohle, Dara myslel jednoduše. Prišlo mu že džňáninové se povyšují nad bhakty. Ale on každej džňánin začínal většinou jako bhakta... A ono u čeho to začíná, u toho to většinou i končí. Jen už je to postřehnutelné i moudry. Možná to může být i naopak, ale nevím o tom.
Jsou to věční milenci - láska a moudrost. Jeden bez druhého by pohas a rozplynul se v nic.

durodara

Já vím, že ty to víš. že je to Jednota, že to nejde rozdělovat. Jenže - dnes je hodně těch, kteří to pečlivě rozdělují... A o tom ta prvotní myšlenka byla: https://www.posezenicko.cz/index.php?msg=10489

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-04-25 19:46Já vím, že ty to víš. že je to Jednota, že to nejde rozdělovat. Jenže - dnes je hodně těch, kteří to pečlivě rozdělují...

Citace od: durodara kdy 2025-04-25 18:19Zajímavé - ty jsis fakt nevšim, že Edard byl celý život jen a jen bhakta? On v tom byl nesmírně šťastný.

Pedrito

Citace od: durodara kdy 2025-04-25 19:46Já vím, že ty to víš. že je to Jednota, že to nejde rozdělovat. Jenže - dnes je hodně těch, kteří to pečlivě rozdělují... A o tom ta prvotní myšlenka byla: https://www.posezenicko.cz/index.php?msg=10489
To máš jak žár a mráz, co nejdou dát do veličin, zmatematizovat, vyčíslit.. a obrazy, vědy o nich, jsou jim neznámé, ač se v páře, která v jejich spojení vzniká, vyjevujou. Maj společné Srdce, takt a ticho. To je ještě "pod" bhakti a džňánou, za jakýmkoliv věděním o odpoutanosti a vášni... Ale něco se stane, a muž a žena je toho manifest... I když je to vše v Jednom jediném.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-25 20:19
Citace od: durodara kdy 2025-04-25 19:46Já vím, že ty to víš. že je to Jednota, že to nejde rozdělovat. Jenže - dnes je hodně těch, kteří to pečlivě rozdělují...

Citace od: durodara kdy 2025-04-25 18:19Zajímavé - ty jsis fakt nevšim, že Edard byl celý život jen a jen bhakta? On v tom byl nesmírně šťastný.

Slova i věty vytržené z kontextu toho, kde a jak byla řečena, jsou vždy možností jak nepochopit smysl myšlenky. Proto na slova samotná nedávám takový důraz v životě - jednoduše může vzniknout nedorozumění - a kam vede nedorozumění? Do pekla představ a bolesti.

Mám mnohem raději kontakt naživo, zcela beze slov.