Stav společnosti

Založil Pedrito, 2025-02-20 21:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 7 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-01 21:18
Citace od: Pedrito kdy 2025-05-01 20:46Njn. Ale bez alkoholu by se to na 100% nestalo.. to je jasná věc.
Jedno opití a co to způsobí.

Mnoho lidí žije v představě, že životní události jsou jen změtí náhod. Myslíš si to také tak?

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-05-02 06:47
Citace od: Pedrito kdy 2025-05-01 20:46Njn. Ale bez alkoholu by se to na 100% nestalo.. to je jasná věc.

Mnoho lidí žije v představě, že životní události jsou jen změtí náhod. Myslíš si to také tak?
Já si o tom nic nemyslím. To je to samý jako diskuze, jestli existuje osud nebo svobodná vůle.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-02 07:05

Já si o tom nic nemyslím. To je to samý jako diskuze, jestli existuje osud nebo svobodná vůle.

Takže je ti přirozená myšlenka, že se to může dít náhodně a člověk tím dějem má být hlavně překvapovaný.

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-05-02 07:14
Citace od: Paradoxy kdy 2025-05-02 07:05

Takže je ti přirozená myšlenka, že se to může dít náhodně a člověk tím dějem má být hlavně překvapovaný.
Ne, psala jsem, že si o tom nic nemyslím.

Pedrito

Dle mě, to co se děje "teď", je momentálním výsledkem toho, co bylo počato, v minulých "teď".
Nevíme, co budeme mít za rok k obědu, ale dojdeme k tomu, něco bude, třeba špenát, nebo bramborák.... :)

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-05-02 08:32Dle mě, to co se děje "teď", je momentálním výsledkem toho, co bylo počato, v minulých "teď".
Nevíme, co budeme mít za rok k obědu, ale dojdeme k tomu, něco bude, třeba špenát, nebo bramborák.... :)

Jak si můžeš být tak jistý, že bude nějaké "za rok"? Téměř ti tu tvou jednoduchost myšlení fakt závidím...

Pedrito

No za "rok" taky nebudeš vědět, cos měl k jídlu dnes, leda by sis to poznamenal do kalendáře. Jako nevíš, cos jedl před rokem... "Teď a tady" zahrnuje všechny věky a prostory, je jim podkladem. Ale v těch dějích "kolem" se vše smysly vnímatelné stává záhy vzpomínkou. To je "čas".

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-05-03 09:49No za "rok" taky nebudeš vědět, cos měl k jídlu dnes, leda by sis to poznamenal do kalendáře. Jako nevíš, cos jedl před rokem... "Teď a tady" zahrnuje všechny věky a prostory, je jim podkladem. Ale v těch dějích "kolem" se vše smysly vnímatelné stává záhy vzpomínkou. To je "čas".

Jak píši - závidím ti tvou jednoduchost.

Já si - narozdíl od tebe - uvědomuji smysl své existence, svou souvislost s ní a i její nedostatky a potřeby tyto nedostatky vyplňovat i mou přítomností. Pro mne není jiné "cesty".

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-03 09:55Jak píši - závidím ti tvou jednoduchost.

Závist, do není dobrý pocit, uvědomuješ si to?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-03 10:41
Citace od: durodara kdy 2025-05-03 09:55Jak píši - závidím ti tvou jednoduchost.

Závist, do není dobrý pocit, uvědomuješ si to?

Ano, vím. A také trpím s těmi jednoduššími. Ale jak jsem psal, není pro mne jiné "cesty".

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-03 09:55Já si - narozdíl od tebe - uvědomuji smysl své existence, svou souvislost s ní a i její nedostatky a potřeby tyto nedostatky vyplňovat i mou přítomností. Pro mne není jiné "cesty".

Mám dojem, že každý, pokud není zrovna v bezvědomí, si něco uvědomuje. I různé souvislosti, které považuje za skutečné.
Ale není pravda, že není jiné cesty. I to uvědomování se může vyvíjet a změnit, pokud je v člověku ta pokora, pokud je jeho "pohár" prázdný a otevřený a ne plný různých názorů a přesvedčení..

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-03 10:53
Citace od: durodara kdy 2025-05-03 09:55Já si - narozdíl od tebe - uvědomuji smysl své existence, svou souvislost s ní a i její nedostatky a potřeby tyto nedostatky vyplňovat i mou přítomností. Pro mne není jiné "cesty".

Mám dojem, že každý, pokud není zrovna v bezvědomí, si něco uvědomuje. I různé souvislosti, které považuje za skutečné.
Ale není pravda, že není jiné cesty. I to uvědomování se může vyvíjet a změnit, pokud je v člověku ta pokora, pokud je jeho "pohár" prázdný a otevřený a ne plný různých názorů a přesvedčení..

Jsi mi dokonalým důkazem, abych to Boží nastavení mé maličkosti, se ani neopovážil jakkoli měnit.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-03 11:22Jsi mi dokonalým důkazem, abych to Boží nastavení mé maličkosti, se ani neopovážil jakkoli měnit.

To je ono, že tu svou "maličkost" a to její "Boží" nastavení člověk bere moc vážně. 

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-03 11:26
Citace od: durodara kdy 2025-05-03 11:22Jsi mi dokonalým důkazem, abych to Boží nastavení mé maličkosti, se ani neopovážil jakkoli měnit.

To je ono, že tu svou "maličkost" a to její "Boží" nastavení člověk bere moc vážně. 

To vypadá, jako by sis byl schopen svůj vlastní život "dát" znovu a znovu... Užij si to.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-03 11:39
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-03 11:26

To vypadá, jako by sis byl schopen svůj vlastní život "dát" znovu a znovu... Užij si to.

Užívám si to  :)