Eduard Tomáš - Tajné nauky Tibetu

Založil Miroslav, 2025-02-15 20:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-09 23:32
Citace od: Salmo1cz kdy 2025-05-09 23:06To jsme zase na začátku.
Hledání pevného bodu v proměnlivé lidské existenci.
Smích.
Existence jako taková by ztratila smysl.

Smyslem lidské existence je do hloubky poznávat svět a jeho zákonitosti. Smyslem třeba kočičí existence je válet se a dělat koťata.

Ani jeden kocour a dokonce ani jedna kočka s tím tvým pohledem nepřede.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-09 22:30Ten velký omyl spočívá v tom, že smyslem života lidských bytostí není stát se Buddhou. Není to cíl, o který by lidé měli usilovat. Nic tím nezískají. Je to jako návrat zpět do pravěku místo směřování do strukturované a organizované moderní společnosti založené na studiu a porozumění vztahům mezi formami, kterými je tvořený svět.

Když se tak dívám na to, co jsi napsal v té zvýrazněné větě, maně mne napadá, že máš hlubokou pravdu. Po myriádách ověření si skutečnosti a hluboké pravdy za ní, musím souhlasit, doslovně, se tvou větou: Ten velký omyl spočívá v tom, že smyslem života lidských bytostí není stát se Buddhou. A skutečně nejde o to, že by to měl být cíl. I velcí mistři se shodují, že ve skutečnosti existuje jen Bytí samé (což je jedním ze synonym s Buddhou).
Ono ve své podstatě je potřeba velké úsilí Buddhou "nebýt". Vidíš to všude okolo, jak se lidé sami snaží dokázat si, že přece "oni jsou"...

honzam

Co tvrdí nějací "velcí mistři" je pomíjivé, bezpodstatné a prázdné. Na stavu Buddhy není nic mistrovského nebo dovedného. Je to přírodní jev a výsledek přírodního procesu, jako když se z larvy stane dospělec. Je to mechanické, instinktivní a nepodmíněné nějakou naukou nebo jinou lidskou rozumovou abstrakcí.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-05-10 20:00Co tvrdí nějací "velcí mistři" je pomíjivé, bezpodstatné a prázdné. Na stavu Buddhy není nic mistrovského nebo dovedného. Je to přírodní jev a výsledek přírodního procesu, jako když se z larvy stane dospělec. Je to mechanické, instinktivní a nepodmíněné nějakou naukou nebo jinou lidskou rozumovou abstrakcí.
Pak není třeba zmiňovat ani ten stav Buddhy, i to je nepodstatné.

honzam

Durodara se ptal, jak vidím buddhismus, a že mi bude nábožně naslouchat. Tak mu vysvětluji, že je to nesmysl. Snad ho ty pobožnosti a uctívání nějakých duchovních potentátů přejde a zabije Buddhu. Je to všechno obyčejná záležitost přírody, ne lidského poznání a nějakého dovedného umění, které by se dalo předávat naukou. Chápu, že to zní mimozemsky.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-10 21:06Durodara se ptal, jak vidím buddhismus, a že mi bude nábožně naslouchat. Tak mu vysvětluji, že je to nesmysl. Snad ho ty pobožnosti a uctívání nějakých duchovních potentátů přejde a zabije Buddhu. Je to všechno obyčejná záležitost přírody, ne lidského poznání a nějakého dovedného umění, které by se dalo předávat naukou. Chápu, že to zní mimozemsky.
Já bych ti nábožně naslouchal i kdybys mi četl celní ujednání EU - mi totiž už dlouho nikdo nic nečetl ani nepovídat, a já pohádkám naslouchám rád.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-05-10 22:30
Citace od: honzam kdy 2025-05-10 21:06Durodara se ptal, jak vidím buddhismus, a že mi bude nábožně naslouchat. Tak mu vysvětluji, že je to nesmysl. Snad ho ty pobožnosti a uctívání nějakých duchovních potentátů přejde a zabije Buddhu. Je to všechno obyčejná záležitost přírody, ne lidského poznání a nějakého dovedného umění, které by se dalo předávat naukou. Chápu, že to zní mimozemsky.
Já bych ti nábožně naslouchal i kdybys mi četl celní ujednání EU - mi totiž už dlouho nikdo nic nečetl ani nepovídat, a já pohádkám naslouchám rád.

Na pohádky je tady expert Miroslav s jeho tajnými pohanskými naukami o čarodějnictví. Já jsem založením skeptik a realista. Náboženství slouží ke kontrole lidí, kteří jsou ochotni uvěřit pohádkám, protože jim to dává naději na nějaký lepší pohádkovější svět plný nadpozemských bytostí a stavů.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-10 22:38
Citace od: durodara kdy 2025-05-10 22:30

Na pohádky je tady expert Miroslav s jeho tajnými pohanskými naukami o čarodějnictví. Já jsem založením skeptik a realista. Náboženství slouží ke kontrole lidí, kteří jsou ochotni uvěřit pohádkám, protože jim to dává naději na nějaký lepší pohádkovější svět plný nadpozemských bytostí a stavů.

To je možné - ale krásně se u vyprávění pohádek usíná...

Pedrito

Honzam je starej nevděčník, suchar a iluzionista, mentalista mu moc nejde.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-05-10 23:09Honzam je starej nevděčník, suchar a iluzionista, mentalista mu moc nejde.

Klidně si žijte ve svých náboženských pohádkách, ale když je budete vydávat za skutečnost nebo dokonce nějakou "vyšší Pravdu", ke které by ostatní měli nebo dokonce musí směřovat, tak to budu nemilosrdně korigovat.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-05-10 23:27
Citace od: Pedrito kdy 2025-05-10 23:09Honzam je starej nevděčník, suchar a iluzionista, mentalista mu moc nejde.

Klidně si žijte ve svých náboženských pohádkách, ale když je budete vydávat za skutečnost nebo dokonce nějakou "vyšší Pravdu", ke které by ostatní měli nebo dokonce musí směřovat, tak to budu nemilosrdně korigovat.
To že jsi zahleděnej do sebe a upřednostnňuješ svý vize nad druhé, neznamená že to dělají i jiní, co ti nejsou podobní. Jsi prostě sebestřednej suchoprd. A jestlis někdy nebyl, tak teď seš a pestře vybarvenej.

honzam

Nikdo není dokonalý. Ještě si se mnou užiješ. :) 

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-05-10 23:59Nikdo není dokonalý. Ještě si se mnou užiješ. :) 

Míla vždy se vždy s nadšením rozhlížala po lidech okolo ní a říkala "vy jste všichni tak krásní..."

Budu si rád s tebou užívat - když už ne nikdo jiný, tak já ano.

Pedrito

Honzamova egovičára pro mlčící většinu :))