Eduard Tomáš - Tajné nauky Tibetu

Založil Miroslav, 2025-02-15 20:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-02 11:52
Citace od: durodara kdy 2025-05-02 07:00Docela by asi byla zajímavá skoro až "anketa" k pár otázkám:

1. proč ty nauky jsou vedeny jako tajné
2. zkusit určit jejich důležitost, a důvod proč si to každý sám za sebe myslí.
3. reálný dopad v životě dnešního člověka
4. co je přesně cílem jejich využití v dnešní době, jak se dají využít pro normální život

Úkoly jsou rozdány, tak všichni na nich pilně pracujeme  :)

1) Vysvětleno zevrubně v prvním videu
2) Důležitost je veliká pro adepty, kteří tíhnou k cestě Tibetské tantry - vadžrajány.
Na rozdíl od jen originálních textů, je jedna z těchto cest nauka Tumo panem Tomášem srozumitelně a dobře podána - a to z jeho vlastní zkušenosti. K dalším přednáškám - naukám "díky" rudé armádě a normalizaci už nedošlo. 
3) reálný dopad má jen pro opravdové adepty jsoucí touto cestou. Proto byly tyto informace, pokyny atd. pro ostatní společnost dokonce nedostupné - odtud název "tajné"
4) viz bod 3)

Mají na ty otázky i ostatní stejný pohled?

Paradoxy

Shlédla jsem teprve třetí díl a předchozí dva jsem zapomněla, mám děsnou paměť.
Tak jen k 1) myslím si, že je tajná, protože probíhá očím neviděna.

durodara

Citace od: durodara kdy 2025-05-02 07:00Docela by asi byla zajímavá skoro až "anketa" k pár otázkám:

1. proč ty nauky jsou vedeny jako tajné
2. zkusit určit jejich důležitost, a důvod proč si to každý sám za sebe myslí.
4. co je přesně cílem jejich využití v dnešní době, jak se dají využít pro normální život

1. tajné uvozuje fakt, že k jejich správnému pochopení je nutná u posluchače určitá hladina
  • porozumění souvislostem  (vysvětlovat v první třídě ZŠ řešení kvadratické rovnice sice možné je, ale pozitivní výsledky nelze očekávat)
  • charakterová stabilita a morální pevnost (že informace slyšící nebude zneužívat pro svůj prospěch)
  • konzistence osobní integrity (že ho to nezabije - hlavně u těch technik, pracujících s životní energií)
  • životní předpoklady (to, že bude tu techniku schopen dokončit, například technika KayaKalpa, která je nepublikovanou součástí této Tibetské nauky Tumo)
což není vždy splněno, a tak byla motivace podmínky splnit podpořena informací, že učení je "tajné"

2. důležitost nauky Tumo je hlavně v tom, že činí jedince nezávislým - jak na prostředí, tak i na přežití,
V dnešní době určitého přebytku materiální základny pro přežití, je méně důležitá, než v období nedostatku (technika proměny prány v energii těla) anebo přímého ohrožení života formou prostředí (nauka u vnitřním teple)

3. protože neexistují motivační důvody k použití této techniky pro přežití, nejsou zřetelné důvody pro její aplikaci v mentální rovině.

4. cílem této nauky je adeptu umožnit přežít v klidném prostředí osamocení vysokých hor bez nutnosti pro toto přežití mít materiální zázemí. V dnešní době je taková životní situace téměř neznámá.

Z toho - minimálně pro mne - vyplývá, že pokud neumím přímo využít mentální důsledek katarze vědomí tohoto učení, není v dnešní době efektivita tohoto učení zřejmá na první pohled. Nějaké kousky typu "vysuším prostěradlo na svém těle!" za hlavní výsledek této nauky považovat nemohu, a její pravá podstata v katarzi vědomí osoby - ve smyslu opuštění konceptu osobní existence a tedy naukou řízený přechod vědomí jednotlivce do vědomí celku - si už neuvědomují ani ti, kteří se snaží tuto nauku v dnešní době pochopit a následovat.

Miroslav

"mentální katarze vědomí"  To je dobrý   :D

Myslím, že pověřený religionista za totáče by to lépe nenapsal.
Proto v době normalizace už pan Tomáš nemohl dále v Unitarii přednášet - pracující přece nic takového nepotřebují, u nás máme tepla dost.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 21:41"mentální katarze vědomí"  To je dobrý   :D

Myslím, že pověřený religionista za totáče by to lépe nenapsal.
Proto v době normalizace už pan Tomáš nemohl dále v Unitarii přednášet - pracující přece nic takového nepotřebují, u nás máme tepla dost.

Zkusím ti ten pojem "katarze vědomí" přiblížit (proč právě jsem zvolil adjektivum "mentální" zatím pochopit nemůžeš):

Bódhisattva Avalokitéšvara,
hluboce praktikující prádžňá párámitu,
vnímá prázdnotu všech pěti skandh
a je zachráněn od všeho utrpení.
Šáripútro,
forma se neliší od prázdnoty
a prázdnota od formy.
Forma je prázdnotou
a prázdnota je formou.
Pocity, vjemy, podněty i vědomí
jsou také takové.
Šáripútro,
všechny dharmy jsou prázdné,
neobjevují se ani nemizí,
nejsou nečisté ani čisté,
nerostou ani neubývají.
A tak v prázdnotě není žádná forma,
pocity, vjemy, podněty, ani vědomí.
Žádné oči, uši, nos,
jazyk, tělo, ani mysl,
žádná barva, zvuk,
vůně, chuť, dotek, ani myšlenka,
žádná říše očí
ani žádná z dalších říší.
Žádná nevědomost
ani konec nevědomosti,
a tak je to až po stáří a smrt.
Žádné utrpení, žádné vznikání,
žádné zastavení, cesta, ani poznání.
Žádné dosažení ani nic k dosahování.
Bódhisattva závisí na prádžňá párámitě
– mysl není překážkou,
bez překážek není strachu.
Dalek mylných názorů
přebývá v nirváně.
Všichni buddhové tří světů
závisí na prádžňá párámitě
a dosahují anuttara samjak sambódhi.
Věz tedy, že prádžňá párámita
je velká mantra nade vše chápání
velká jasná mantra,
nejdokonalejší mantra,
nejvyšší mantra,
která tiší všechno utrpení,
pravdivá a bez chyby.
Hlásej tedy mantru prádžňá párámity,
hlásej mantru, která zní:
gaté gaté paragaté parasamgaté bódhi sváhá
gaté gaté paragaté parasamgaté bódhi sváhá
gaté gaté paragaté parasamgaté bódhi svahá

durodara

A aby to mělo i smysl pro mne - zkus mi vysvětlit vlastními slovy pojem "pradžná paramitá".
Děkuji předem.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-04 21:54A aby to mělo i smysl pro mne - zkus mi vysvětlit vlastními slovy pojem "pradžná paramitá".
Děkuji předem.
V tom tvém citátu to máš nejlépe napsané, vysvětlené. Ty to snad nechápeš?  Proč bych ti to měl jinak více vysvětlovat? Jestli to opravdu nechápeš, tak se pokusím ti smysl textu více přiblížit

Nebo mám k tomu jetě popsat:
4. co je přesně cílem jejího využití v dnešní době, jak se dá využít pro normální život

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:06
Citace od: durodara kdy 2025-05-04 21:54A aby to mělo i smysl pro mne - zkus mi vysvětlit vlastními slovy pojem "pradžná paramitá".
Děkuji předem.
V tom tvém citátu to máš nejlépe napsané, vysvětlené. Ty to snad nechápeš?  Proč bych ti to měl jinak více vysvětlovat? Jestli to opravdu nechápeš, tak se pokusím ti smysl textu více přiblížit

Nebo mám k tomu jetě popsat:
4. co je přesně cílem jejího využití v dnešní době, jak se dá využít pro normální život

Vlastními slovy, prosím.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-04 22:09Vlastními slovy, prosím.

A z jakého důvodu, k čemu to potřebuješ?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:15

Je to mé hluboké přání vidět tvou vlastní odpověď, tvými slovy zapsané tvé pochopení významu slov "pradžná paramitá" naživo na displeji svého tabletu. Doufám, že toto mé vyslovené přání neodmítneš.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-04 22:20
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:15

Je to mé hluboké přání vidět tvou vlastní odpověď, tvými slovy zapsané tvé pochopení významu slov "pradžná paramitá" naživo na displeji svého tabletu. Doufám, že toto mé vyslovené přání neodmítneš.
Výstižně a přesně je to popsáno v textu, který jsi sem dal. Netřeba to okecávat dalšími slovy.
Pochopení bohužel, zejména formou textu předat nelze. Takže nevím z čeho tvé hluboké přání pramení, jaká je tvoje potřeba - motivace k takovému přání. Jak ty říkáváš - svěř se.
Pokud něčemu z pradžná paramity nerozumíš, tak se zeptej, pokusím se ti to vysvětlit.
Aby byla odpověď musí být napřed otázka, něčí problém s pochopením.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:30Pokud něčemu z pradžná paramity nerozumíš, tak se zeptej, pokusím se ti to vysvětlit.

Otázka:

Co přesně, tvými slovy, znamená pojem "pradžňá paramítá" a jaký je jeho význam?

Prosím...

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-04 22:35
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:30Pokud něčemu z pradžná paramity nerozumíš, tak se zeptej, pokusím se ti to vysvětlit.

Otázka:

Prosím...

Dokonalá moudrost (konečná moudrost), význam - tak jak je popsaná, má pro adepty poznání, osvobození, ale sama o sobě nemá žádný "význam".

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:55

Otázka:

Prosím...

Dokonalá moudrost (konečná moudrost), význam - tak jak je popsaná, má pro adepty poznání, osvobození, ale sama o sobě nemá žádný "význam".

Hurá, tomu asi budu umět rozumět.

Jak se to praktikuje?

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-05-04 22:59
Citace od: Miroslav kdy 2025-05-04 22:55

Otázka:

Prosím...

Hurá, tomu asi budu umět rozumět.

Jak se to praktikuje?
Pokud ji chceš "praktikovat" jako adept poznání, tak je doporučena mantra v textu uvedená.
Jinak se nejlépe praktikuje rozpoznáváním a rozpouštěním (opouštěním) toho, co ti v poznání brání.
A to je dost individuální.