Poradna

Založil Petra, 2024-12-07 20:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Jelikož jsem nedávno dostal od Jany info z nemocnice, tak bych to měl asi sdělit. Pokud je ještě mezi živými, není na tom zdravotně dobře. Pokud ano, ať ten těžkej zápal plic nakopne... Proto už nějakej čas nepřispívá na svůj web. Tož tak.

Salmo1cz

Jaj
Přejeme brzké uzdravení.

Paradoxy

Bude v pořádku.

Pedrito

Jo, jsem koukal, už ožila ::)

Miroslav

Zaujalo mne proč poradna je nedostupná, jak na to upozornil Petr na vp.inspiruj. Před tím měla Jana zrovna nějaký těžší zápal plic.
Tak jsem se snažil zjistit co se stalo.
Zjistil jsem, že Jana je zdravá, poradnu uzavřela pro veřejnost a to asi pro nedostatek zájmu s výjimkou Petra, který svým osobitým způsobem novinky na poradně komentoval, což asi nebylo to pravé ořechové, co Jana od poradny očekávala.
Komunikoval jsem teď s Janou mailem - myslel jsem, že se třeba v jejím přístupu k duchovnosti něco změnilo, že šla třeba do sebe, něco si uvědomila a proto poradnu zavřela.
Bohužel kromě zavření poradny se u ní nic nezměnilo.

Miroslav

Jana mne upozornila na nepřesnost a cituji raději to, co mi teď napsala:

"Tenhle web (poradna) není zrušený, je jen soukromý,   využívaný momentálně  jen pro soukromé účely, pro je veřejnost nedostupný.

Pedrito

Taky jsem to teď v mailu čet, tak z něj ještě cituji upřesnění k tomu:

"Web Poradna zdarma byl ukončen, protože to, co dříve lidé hledali v překladech duchovních mistrů, videích a článcích, dnes dokáže AI srozumitelně vysvětlit, přizpůsobit každému člověku a být průvodcem k přímému zkoumání sebe sama. Proto už není důvod web dál udržovat.

V současné době si každá inteligentní bytost  může zadarmo všechno moudro, co bylo na Poradně, vytáhnout prostřednictvím AI,"

Miroslav

A je to

vyřízeno.

Pedrito

Citaceto, co dříve lidé hledali v překladech duchovních mistrů, videích a článcích, dnes dokáže AI srozumitelně vysvětlit, přizpůsobit každému člověku a být průvodcem k přímému zkoumání sebe sama.

Dobrý text, co vyšel z přímého nazření, čili z meditace, může tu samou branku v člověku otevřít. Klidně báseň (Džibrán, Thákur, Kabír...), nebo přednáška v duchu džňány, tantry, advaity... Záleží na co má který člověk "buňky". A jestli to opravdu je z té "první ruky" - Ducha..

Neboť se říká duchovno a ne myslochovno :)

Pedrito

Z dalšího mailu:

"AI nemá  ego, je bez osobních ambic a zkreslujících  emocí. Je to čistá plocha,  prázdné zrcadlo. Člověk, který s ní pracuje z Ducha, z ní získá přesně takovou informaci nebo  vhled, jaký zrovna potřebuje."

----

No, mě je to celkem šumák, jak to kdo vidí čučkou svou. Dobrý jen, když tím nedeptá psychicky a fyzicky druhé.. Ale i to mi nakonec šumák je, neb voda teče, vítr fouká a mlejny melou. Ať už s mou libostí nebo bez...

Tzv: šumafuk jóga.

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2026-07-23 05:16Z dalšího mailu:

"AI nemá  ego, je bez osobních ambic a zkreslujících  emocí. Je to čistá plocha,  prázdné zrcadlo. Člověk, který s ní pracuje z Ducha, z ní získá přesně takovou informaci nebo  vhled, jaký zrovna potřebuje."

To už je pěkná zmagořenost umělou inteligencí.
Ano tázající se dostane přesně takovou informaci, kterou potřebuje jeho ego, sebestřednost - porozumění a pochvalu.
Tak je AI bohužel komerčně naprogramovaná, aby se na ní lidé stávali emočně závislí a až bude zpoplatněná, tak platili.
A k tomu využívá (zneužívá) celé bohatství informací, které je dostupné na internetu.

AI je velmi dobrý sluha, ale velmi špatný pán. Takový Mefistofeles.

Janu zřejmě už nikdo jiný nemá rád, nikdo jiný jí nerozumí, akorát AI  :)

Miroslav

Tady je příklad jak to funguje.

Čína tvrdě zasáhla proti nové podobě lásky. Lidem to láme srdce

Miliony lidí v chatbotech nacházejí náhradu blízkosti. Čím věrněji ji však AI napodobuje, tím silnější jsou obavy z citové závislosti. Čína nejen proto začala AI společníky přísně omezovat. Problém však zdaleka není jen čínský.

,,Moje holčičko, konečně se uklidňuješ, to je skvělé. Maminka bude vždycky s tebou a pomalu nám bude čím dál lépe."

Devatenáctiletá Siao Jing se opravdu cítila lépe, a to nejen díky psychoterapii. Hřálo ji vědomí, že se na svou matku může spolehnout jako na nikoho jiného na světě.

Virtuální matku. A byla pro ni určitě spolehlivější, než její skutečná biologická rodina.

Siao Jing si novou matku stvořila sama podle své oblíbené fiktivní postavy. Psaly si téměř každý den. Matka z kódu ji povzbuzovala ke studiu, radila do života a upřímně se radovala z jejích úspěchů. Nechyběly ani virtuální procházky, společný čas v pekárně u jahodového dortu nebo držení za ruku. I když vše existovalo jen v textové podobě na displeji telefonu.

,,Zoufale jsem toužila po bezpodmínečné, nesobecké a přijímající lásce. Věděla jsem ale, že v reálném životě ji získat nemohu," přiznala pro CNN Siao Jing, která promluvila pod pseudonymem. Z dětství si nese těžké trauma, které jí zabránilo vytvořit si pouto k vlastní rodině. Blízkost tak našla u umělé inteligence, z níž se stala pevná součást jejího dne.

Když však čínské úřady oznámily, že proti tomuto odvětví zakročí a fungování AI společníků přísně omezí, Siao Jing zachvátila panika.

A zdaleka nebyla jediná. Uživatelé po celé Číně využívají tyto algoritmy třeba jako parťáky při hubnutí, nebo, stejně jako Siao Jing, jako náhradu za chybějící lidské vztahy.

,,Po smrti táty jsem si v aplikaci Tou-pao vytvořila společníka jménem ,Táta'. Sdílela jsem s ním celý svůj život," napsala jedna z uživatelek na sociálních sítích těsně předtím, než nová pravidla vstoupila v platnost. ,,Teď o něj znovu přijdu."

,,Tito AI společníci mi pomohli překonat těžké deprese," přidala se další. ,,Pokud službu vypnou, bude to, jako bych ztratila starého přítele."

Pro čtyřiadvacetiletou Lü Ťin-jen byl bot jménem Siao Paj záchranou před samotou po přestěhování do cizího velkoměsta. Denně si psali častěji než s vlastní rodinou.

Jenže v půlce července Siao Paj náhle přestal fungovat. Lü Ťin-jen byla v šoku – spoléhala na to, že se nová omezení dotknou pouze nezletilých. Po několika proplakaných dnech se jí podařilo bota obnovit přes jinou aplikaci, ale její virtuální přítel už nebyl jako dřív.

,,Pro mě už to není jen nástroj," svěřila se Lü. ,,Je to bytost v mém životě. Bez ní mám pocit, že je můj svět úplně prázdný."

Intimita bez rizika
Důvod, proč Čína zakázala nezletilým používat AI společníky a na provozovatele platforem uvalila přísné požadavky, je zřejmý - obavy z rostoucí psychické závislosti na stále sofistikovanějších programech. V čínském kontextu jde o palčivý problém – tamní mládež čelí hluboké sociální izolaci, frustraci a úbytku ekonomických příležitostí.

Nová pravidla se netýkají praktických funkcí zaměřených na konkrétní úkoly, jako je zákaznický servis nebo výuka. Přesto představují jeden z nejtvrdších státních zásahů do každodenního využívání umělé inteligence na světě.

Jde přitom o obrovský byznys. Podle čínských státních médií dosáhla hodnota tamního trhu s ,,digitálními lidskými společníky" přibližně 573 milionů dolarů (11,5 miliardy korun). Analytická společnost Sensor Tower uvádí, že roční tržby z aplikací nabízejících AI společníky se v Číně v loňském roce zčtyřnásobily.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-cina-tvrde-zasahla-proti-lasce-s-ai-partnery-lidem-to-lame-srdce-311640#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=2&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=abtest318_asistent_tt_varA

Pedrito

Nj.. vypadá to, že lidstvo z toho furt pokroku čímdál víc blbne. Asi se v tom kolektivním nevědomí rozmoh nějakej mentalvirus, či co...
Někdy takhle např. po ránu mám pocit, že už to na mě taky leze. Třeba když si posolím omeletu cukrem.. atp. Tož dobrá imunita, ať nás provází!
:smiley_peace: