Pro Evulínu, i když tu není

Založil Pedrito, 2024-10-27 10:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Petra

Citace od: Evulína kdy 2025-11-18 13:55V posledních dnech piju více, než v dubnu...resp. pila jsem, jsem pár dnů čistá....

Bez příznaků odvykacího stavu?.(Třes, nevolnost, bolest hlavy, úzkost a další nepříjemné pocity, které se zmírňují po vypití alkoholu. )? To by bylo výborné.  :)

Každopádně ted víme, že Miroslav žije s manželkou bez vzájemného tepla a pochopení. Ale když jim to vyhovuje... ;)

Petra

Kdy a jak vyhledat pomoc

Při příznacích odvykacího stavu: Pokud se u vás objevují příznaky jako třes rukou, pocení, úzkost, neklid, zvracení nebo potíže se spánkem, je nutné vyhledat odbornou pomoc a zvážit lůžkovou léčbu pro zvládnutí odvykacího stavu.

Odvykací stav při alkoholismu (abstinenční syndrom) se projevuje po náhlém vysazení alkoholu a zahrnuje fyzické a psychické příznaky jako třes, pocení, nevolnost, úzkost, nespavost a podrážděnost. Stav se obvykle rozvíjí během několika hodin až dní, nejhorší bývá druhý den, a u závažných případů může vyústit v potenciálně smrtelné komplikace, jako je delirium tremens. V tomto případě je nutná lékařská pomoc a často hospitalizace

Nekomplikovaný odvykací stav

- Fyzické příznaky: Třes (zejména rukou), pocení, nevolnost, zvracení, tachykardie (zrychlený tep), zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy a malátnost.

- Psychické příznaky: Úzkost, psychomotorický neklid, podrážděnost, poruchy spánku, děsivé sny a prchavé halucinace.

- Délka trvání: Obvykle odeznívá během 3–5 dnů, i když některé příznaky jako nespavost a změny nálad mohou přetrvávat déle.

Závažné komplikace – Delirium tremens

- Jedná se o život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou péči, často na jednotce intenzivní péče.

- Projevuje se zmateností, poruchou vědomí, dezorientací v čase a místě a výraznými halucinacemi (nejčastěji zrakovými a sluchovými).-

- Je nutná intenzivní léčba, která může zahrnovat podávání léků, infuze a sledování vitálních funkcí.

- Někteří pacienti si na průběh deliria nepamatují.

Co dělat

- Při nekomplikovaných příznacích: Je vhodné se obrátit na lékaře nebo jinou podporu. Vhodné jsou i organizace jako je Národní linka pro odvykání.

- Při závažných příznacích: Neváhejte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc nebo zavolat záchrannou službu. Při delirium tremens je nutná hospitalizace.

- Prevence a léčba: Léčba odvykacího stavu spočívá v postupném nastavení rovnováhy v mozku bez přítomnosti alkoholu. Terapie může zahrnovat i psychoterapii

Evulína

Citace od: Petra kdy 2025-11-18 14:27
Citace od: Evulína kdy 2025-11-18 13:55V posledních dnech piju více, než v dubnu...resp. pila jsem, jsem pár dnů čistá....

Bez příznaků odvykacího stavu?.(Třes, nevolnost, bolest hlavy, úzkost a další nepříjemné pocity, které se zmírňují po vypití alkoholu. )? To by bylo výborné.  :)

Každopádně ted víme, že Miroslav žije s manželkou bez vzájemného tepla a pochopení. Ale když jim to vyhovuje... ;)
Příznaky abstinence jsou šílené, třes, pocení, zvracení, nic v tu dobu nesním, nevolnost celková, nespím.... dvakrát jsem kvůli tomu skončila na pár dnů v nemocnici na kapačkách....

Evulína

Petro, děkuji za citace, určitě si je přečtu, teď spěchám...., děkuji.

Petra

Citace od: Evulína kdy 2025-11-18 14:54

Příznaky abstinence jsou šílené, třes, pocení, zvracení, nic v tu dobu nesním, nevolnost celková, nespím.... dvakrát jsem kvůli tomu skončila na pár dnů v nemocnici na kapačkách....

O jé.  :(

Takže to odvykání sama nezvládneš? Tak to musíš fakt do té léčebny, když se z toho chceš dostat. Abys byla pod kontrolou, když by nastaly při odvykání velké problémy. To už je moc nebezpečný. Takže bys neměla riskovat, že to zvládneš sama. O jé, o jé, o jé..... :(

Pedrito

To jde přirozeně, že když má někdo někoho rád, dává mu to teplo a pochopení. Ale pokud někdo hlásí "mám problém s tím a tím a nevím si s tím rady", tak je to podnět k sebedisciplíně. A v tom "teple a pochopení" je i opora jisté "přísnosti"... Nelze říct tehdy, "osud to vyřeší, nic nemusíš a nedělej."..

Pedrito

Našel jsem něco od toho Nešpora, pamatuju si ho z nějaké debaty v tv, a mluvil o těhle věcech moudře.
Jsem netušil že píše básně :)

Interview s autorem
(Ptá se Daniela Fischerová)

Jak se to člověku vůbec stane, že si vybere takovou profesi? Měl jsi i jiné alternativy? Kdybys dnes stál na prahu dospělosti, volil bys stejně, nebo bys dělal radši něco jiného?

Už jako studenta mě zajímala jóga a psychoterapie. Hledal jsem obor, kde by se daly dobře uplatnit. Ono by to šlo asi skoro všude, ale oblast závislostí mi připadala zvlášť vhodná. Začínal jsem v oboru vnitřního lékařství, což se mi při práci se závislými pacienty často hodilo. To, že bych pracoval v jiném oboru, si dovedu dobře představit. Takhle jsem ale prospěšnější.

Co je na té práci nejtěžší?

Vydržet.

Nese i nějakou satisfakci?

S bývalými pacienty se setkávám dvojím způsobem. Jednak chodí na doléčovací aktivity, někteří z nich např. osm let. Ti méně prozíraví rychle zapomenou, co se v léčbě naučili, a přicházejí pro recidivy. Ale i to je užitečné, je to z jejich strany projev důvěry a ušetří si tak spoustu problémů.

Nehrozí ti syndrom vyhoření, nebo dojem, že vedeš marný boj?

Syndromu vyhoření dá předejít. Snad jsem se už naučil se silami lépe hospodařit. Pocit marnosti nemám.

Jak moc ,,k tělu" či spíš k srdci si lékař ve tvém postavení smí připouštět své pacienty a jejich osudy?

Doufám, že právě tolik, kolik je prospěšné.

Co je to za pocit, dozvědět se, že někdo, komu ses dlouho věnoval, zrecidivoval, nebo ho dokonce droga zabila?

Na truchlení není čas. Jde o ty, kdo jsou naživu.

Klienti rádi podezírají své doktory ze všech hříchů světa. Opravdu nemáš v životě žádnou drogu?

Piju rád zelený čaj. Utvrdili mě v tom Japonci, když zjistili, že zelený čaj zvyšuje odolnost mozku vůči změnám ve stáří.

Napsal jsi knihu o smíchu. Je ve tvé profesi vůbec místo pro humor?

Asi není den, kdy bych se v práci od srdce nezasmál. Mimochodem v té knize o smíchu je i kapitola, která se týká smíchu a léčení návykových nemocí.

Naprostá většina tvých básní má spirituální téma. Jakou podobu má tvoje duchovnost?

Spíše intuitivní než racionální.

Řekl bys o sobě, že jsi spokojený člověk?

Někdy.

Jistě znáš dětskou hru, "co by to bylo, kdyby to bylo". Bez velkého přemýšlení napiš, co bys byl, kdybys byl zvíře, rostlina a věc.

Veverka, slunečnice, balvan.

Kdybys měl ze svých básní vybrat jednu, která by to byla?

Třeba tu, kterou jsem napsal v Indii v roce 1992.

Převtělování

Jestliže se rodíme stále znova,
než dosáhneme dokonalosti,
ředitel hotelu se možná narodí
jako opuštěné děvčátko,
zhýčkaná žena jako mladík,
kterému ve zmatku velkoměsta,
kde je těžké i dýchat,
rozbili rikšu,
důstojník jako dítě
žebrající mezi auty
a navoněný zloděj...
raději nemyslet.
Kde se zrodíme my?
Přátelé, máme ještě čas
učit se soucitu a lásce,
než noc zavře knihu
uprostřed nedočtené strany.

Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-11-18 15:26To jde přirozeně, že když má někdo někoho rád, dává mu to teplo a pochopení. Ale pokud někdo hlásí "mám problém s tím a tím a nevím si s tím rady", tak je to podnět k sebedisciplíně. A v tom "teple a pochopení" je i opora jisté "přísnosti"... Nelze říct tehdy, "osud to vyřeší, nic nemusíš a nedělej."..

Aha, tak ty máš někoho rád a dáváš mu pochopení a teplo, jen pokud nemá problém. Pak už ne.

Já to mám jinak. Měla jsem a stále mám jedno pravidlo: Když už někdo leží na zemi, tak do něho nekopu. Naopak má podle mne nárok na pochopení a teplo...než se zase zvedne. 

:)

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-11-18 16:18
Citace od: Pedrito kdy 2025-11-18 15:26To jde přirozeně, že když má někdo někoho rád, dává mu to teplo a pochopení. Ale pokud někdo hlásí "mám problém s tím a tím a nevím si s tím rady", tak je to podnět k sebedisciplíně. A v tom "teple a pochopení" je i opora jisté "přísnosti"... Nelze říct tehdy, "osud to vyřeší, nic nemusíš a nedělej."..

Aha, tak ty máš někoho rád a dáváš mu pochopení a teplo, jen pokud nemá problém. Pak už ne.

Já to mám jinak. Měla jsem a stále mám jedno pravidlo: Když už někdo leží na zemi, tak do něho nekopu. Naopak má podle mne nárok na pochopení a teplo...než se zase zvedne. 

:)

A v tom "teple a pochopení" je i opora jisté "přísnosti"... Nelze říct tehdy, "osud to vyřeší, nic nemusíš a nedělej."

Řek bych, že taky nemáš tendenci někomu mazat med kolem pusy, když žádá radu, jak ven z nějakých psycho-bariér. Neřek bych, že tehdy čeká na pohádku a bonbónek pro krásné sny.

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2025-11-18 16:18Aha, tak ty máš někoho rád a dáváš mu pochopení a teplo, jen pokud nemá problém. Pak už ne.

Když jsou dva lidé sjednoceni v lásce, nějaké nepochopení nebo potřeba tepla od druhého nevzniká.
Když jsou postaveni před problém, je to jejich společný problém. Nepomáhají si, doplňují se.
Třeba u Tomášových to tak bylo.

Pedrito

CitaceJasan. Myslím že tím, že o tom Evulína začla mluvit, tak má zájem to řešit. Jde cítit že jí to vadí. Jenže je to asi něco trochu jiného, než ta cigára, s kterými sekla ze dne na den.

Taky jsem si vzpomenul na dokument o Chinasky, a popravdě jsem měl z toho husí kůži, ale ne tu příjemnou...

Tam měl každý s každým postupem času nějaký problém, a ten Malátný byl z toho na prášky a topil se z toho v alkoholu...

No, vzpomínám si na to, co říkal, mu zachránilo život, když mu jeho, nějakej ještě přítel v branži řek, "hul klidně trávu, ale nechlastej, to je cesta do pekla."

Pedrito

Citace od: Miroslav kdy 2025-11-18 17:07
Citace od: Petra kdy 2025-11-18 16:18Aha, tak ty máš někoho rád a dáváš mu pochopení a teplo, jen pokud nemá problém. Pak už ne.

Když jsou dva lidé sjednoceni v lásce, nějaké nepochopení nebo potřeba tepla od druhého nevzniká.
Když jsou postaveni před problém, je to jejich společný problém. Nepomáhají si, doplňují se.
Mě už tohle příjde kapánek slovíčkování :) Jde o Jáčkovo, ve smyslu, "pomohlo by ti pochopení a teplo než léčebna". Jáčko vždy mluví za sebe i ohledně druhých - jak by to vyřešil on. Dle mě by to tak vyřešil, ale trochu zapomíná, že mysl lidí kolem, není jako jeho.

Pedrito

Citace od: Pedrito kdy 2025-11-18 20:53
Citace od: Miroslav kdy 2025-11-18 17:07

Mě už tohle příjde kapánek slovíčkování :) Jde o Jáčkovo, ve smyslu, "pomohlo by ti pochopení a teplo než léčebna". Jáčko vždy mluví za sebe i ohledně druhých - jak by to vyřešil on. Dle mě by to tak vyřešil, ale trochu zapomíná, že mysl lidí kolem, není jako jeho.

Viz. např. když žena přišla s nějakým osobním problémem, nebyl to zprvu můj osobní problém. Např. se šéfkou na úřadě, nebo se sousedkou, s kterou se šprajcly. Ale protože to byla má drahá polovička, musel jsem to nasát a být s tím s ní účasten. Ale zároveň mi bylo jasný, že v těhle nesvárech má svůj podíl. Tak se ptám, "co tak najednou, co se stalo? Ještě včera jste byly top kamarádky..." Slzy, "ty mi vůbec nerozumíš"... Sedím a koukám jak lama.

Pedrito

PS. No když je to sladěné, a tvůj dech je její. Stejný rytmus srdcí. Tak vzájemné pochopení a teplo je totéž, co doplňování se... Akorát že bezděčně a jako by nic. Ne že bych to nezažil. A bezpochyby i můj podíl hrál v rozladěních roli. Jó, duchovno je jednoduché, ale (společenský) život panečku, to je jiná liga.